"Taskulämmintä kossua meni yksin kanaverkkokopissa" – ex-alkoholisti Sami juopuu nyt vain vapaudesta ja öisestä ajelusta ABC:lle

Heli Kurimo

ALKOHOLI Sami pisti korkin kiinni viisi vuotta sitten. Ensimmäiset kokeilut olivat jo 12-vuotiaana.

Sami puhuu paljon vapaudesta. Vuosia hän joi pakonomaisesti lähes päivittäin. Viisi vuotta sitten mies pisti korkin kiinni.

– Minulle vapaus on sitä, että voin halutessani ajaa vaikka yöllä ABC:lle ostamaan jäätelötikun. Se on sitä, että voin päättää mitä tänään teen. Voin luvata tehdä jonkin asian huomenna ja tiedän, että pystyn lupaukseni pitämään.

Kyllähän Sami välillä juodessakin kuvitteli olevansa vapaa.

– Kovassa humalassa saattoi katsoa ihmisiä, jotka menevät töihin kahdeksasta neljään ja ajatella, että itse on heihin verrattuna kova jätkä ja vapaa.

Alkoholistin elämä vaatii itsepetosta.

– Silloin voi vaikka juoda taskulämmintä kossua yksin jossain kanaverkkokopissa ja ajatella, että elämä on ihan kunnossa.

Olin ujo ja pelokas. Tiesin heti, että alkoholi on minun juttuni vaikka tuli huono olo. Se vei hetkeksi täysin pois pelon ja arkuuden."

Lohjalla asuva Sami on lähtöisin Helsingistä. Ensimmäiset viinakokeilut olivat 12–13-vuotiaana.

– Olin ujo ja pelokas. Tiesin heti, että alkoholi on minun juttuni vaikka tuli huono olo. Se vei hetkeksi täysin pois pelon ja arkuuden.

Lukio jäi kesken kun kaverit ja juominen kiinnostivat enemmän, mutta kunnon töihin mies kuitenkin meni. Ensimmäinen lapsi syntyi kun Sami oli 19-vuotias. Sami joi lähinnä keskiviikkoisin ja viikonloppuisin. Krapulaa mies ryhtyi parantelemaan vasta 23-vuotiaana.

– En minä ajatellut, että olen alkoholisti. Olen toki joskus ollut poissa töistä mahataudin takia vaikka se on ollut krapulaa, mutta aina olen ollut työelämässä. En ole ikinä saanut potkuja.

Juominen lisääntyi pikkuhiljaa ja vaimoltakin tuli palautetta, että tyylin pitäisi muuttua. Sami joi pääsääntöisesti kotona, mutta lähti välillä muualle juomaan selittäen itselleen, että se on läheisille helpompaa.

Lopulta Sami lähti katkolle Nukariin Kalliolaan pelastaakseen perheensä. Siellä hän tutustui ensimmäistä kertaa AA:laisiin kun nämä tulivat Nukariin pitämään palaveria..

– Ensimmäisistä AA-palavereista lähtien oli tunne, että ”hitto, tässä porukassa voin puhua”.

Sami olikin yli vuoden raittiina, mutta joi sitten kolme kuukautta. Hän hautoi jo itsemurhaa, mutta lähti lopulta jälleen hoitoon. Nyt hän ei ole juonut viiteen vuoteen ja hän käy AA-palavereissa kolmesti viikossa. Perhe on yhä kasassa.

– Tuskin olisin enää hengissä jos olisin jatkanut juomista ja perhe olisi ainakin hajonnut.

Sami suosittelee AA:ta kaikille jotka kärsivät juomisestaan.

– Kannattaa kokeilla. Mitä siinä voi hävitä? Poishan aina pääsee.

Joku saattaa karttaa AA-ryhmiä leimautumisen takia.

– Eiköhän se juominen näy ja leimaa ihmistä kaikkein eniten, muistuttaa Sami.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän kai.jauhiainen@media.fi kuva
Kai Jauhiainen