Paikalliset

Reilu viidennes kansanedustajaehdokkaista säästäisi asevelvollisuudesta

Yleinen asevelvollisuus sai Länsiväylän vaalikyselyn vastaajilta tukevan kannatuksen. Yli kaksi kolmasosaa ei luopuisi siitä säästöjen vuoksi.

Päivi Tuovinen

Yleinen asevelvollisuus tulee säilyttää, katsoo selkeä enemmistö Länsiväylä-lehden kyselyyn vastanneista kansanedustajaehdokkaista.

Espoolaisilta, kauniaislaisilta ja kirkkonummelaisilta ehdokkailta kysyttiin, pitäisikö yleisestä asevelvollisuudesta luopua menojen säästämiseksi.

Asevelvollisuus on valtion budjetin kannalta tehokas ja huokeakin tapa järjestää Suomen puolustus.”
Vastaajista 77,3 prosenttia vastasi ei ja 22,7 prosenttia kyllä.

Asevelvollisuuden säilyttäisi muun muassa kokoomuksen espoolainen ehdokas, ulkoministeri Alexander Stubb.

– Asevelvollisuus on valtion budjetin kannalta tehokas ja huokeakin tapa järjestää Suomen puolustus, Stubb kommentoi vastauksensa yhteydessä.

Myös kirkkonummelainen kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo piti yleistä asevelvollisuutta edullisimpana vaihtoehtona. Lisäksi hän katsoo sen tukevan maanpuolustustahtoa.

Kokoomuslaisista vastaajista 91 prosenttia ei luopuisi yleisestä asevelvollisuudesta.

Täyden kannatuksen asevelvollisuuden säilyttäminen sai vain keskustan ja perussuomalaisten ehdokkailta.

– Yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen nimenomaan ei säästä mitään. Muita syitä asian pohtimiselle voi toki olla, huomauttaa keskustan Seppo Särkiniemi.

Perussuomalaisten Pekka Sinisalo kannattaa ehdottomasti yleistä asevelvollisuutta jo reservin upseerinkin ominaisuudessa.

– Olemme historian edessä vastuussa siitä, miten vastuullisesti olemme hoitaneet puolustuspolitiikkamme, hän kommentoi.

Vihreistä 60 prosenttia kannatti yleisestä asevelvollisuudesta luopumista, muun muassa kansanedustaja Jyrki Kasvi.

– Valikoiva asevelvollisuus vastaa paremmin nykyaikaisen sodankäynnin tarpeisiin, Kasvi tähdentää.

Vain miehiä koskevasta pakollisesta asevelvollisuudesta on luovuttava tasa-arvolain hengen vastaisena.”Vasemmistoliiton kansanedustajan Kari Uotilan linja on vielä tiukempi:

– Vain miehiä koskevasta pakollisesta asevelvollisuudesta on luovuttava tasa-arvolain hengen vastaisena. Nykyinen asevelvollisuus on korvattava kaikille vapaaehtoisella laajoihin turvallisuusuhkiin paremmin vastaavalla turvallisuuskoulutuksella.

Uotila ei edusta joukkonsa enemmistöä, sillä vasemmistoliittolaisista vastaajista 75 prosenttia haluaa säilyttää yleisen asevelvollisuuden.

Rkp:n vastaajista vain 12,5 prosenttia säästäisi asevelvollisuudesta.

– Yleinen asevelvollisuus on Suomelle sopiva järjestelmä. Tasapuolinen, kasvattava ja turvallisuutta luova, toteaa kauniaislainen Veronica Rehn-Kivi.

Sosialidemokraateissa säästäjiä on 14,3 prosenttia ja kristillisdemokraateissa 16,7 prosenttia. Sdp:n ehdokkaista liki 86 prosenttia kannattaa yleistä asevelvollisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu