Kulttuuri

Veijo Baltzar on ehdolla kulttuuripalkinnon saajaksi

Aino Sederholm

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on ainoana pohjoismaisena edustajana valittu kansainvälisen European Gipsy Spirit Award –palkinnon saajien kolmen finalistin joukkoon Henkilö-kategoriassa.

Tunnustus jaetaan ensimmäistä kertaa ja tuomaristoa johtaa Euroopan oikeus-, kuluttaja- ja tasa-arvoasioiden komissaari Věra Jourová.

Slovakiassa toimivan ACEC-järjestön (Association for Culture, Education and Communication) aloitteesta syntynyt kansainvälinen palkintojärjestelmä pyrkii antamaan tunnustusta Euroopan romaniväestön integraatiota, hyvinvointia ja elinolosuhteita edistäville eurooppalaisille toimijoille.

Palkintoa ehdotettiin 65 toimijalle ja henkilölle 23 Euroopan maasta. Palkinnonsaajiksi valikoituneet finalistit edustavat Euroopan suurimpia romaniväestön keskittymiä (Bulgaria, Romania, Kreikka, Makedonia, Tšekki). Veijo Baltzar on tässä suhteessa merkittävä poikkeus edustaessaan 10–15 000 henkilön suuruista Suomen mustalaisväestöä, kun Euroopan romaniväestön määrä on 25 miljoonaa.

European Gipsy Spirit Award -tunnustuspalkinnon voittajat julkistetaan Bratislavan TV- ja radiotalossa pidettävässä juhla-gaalassa 10. lokakuuta.

Veijo Baltzaria luonnehditaan kulttuurin moniottelijaksi, jolla on takanaan 50-vuotinen taiteilijaura. Hän on uranuurtaja – kansainvälisesti johtava mustalaiskirjailija, jota on luonnehdittu kansansa Lönnrotiksi. Baltzar on lisäksi näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, runoilija, kuvataiteilija sekä kulttuuripoliittinen vaikuttaja.

Baltzar on asetettu ehdolle myös Valtion taidetoimikunnan jäseneksi vuosille 2017–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu