Äiti jäi jumiin lähijunaan ­lipuntarkastajan vaatimuksesta – HSL: "Selvitämme tapauksen uudelleen"

Kuvituskuva.

Ilpo Kekki

– Lipuntarkastajalla on lakiin kirjattu oikeus vaatia lippu nähtäväksi, toteaa HSL:n matkalippujen tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala.

Lipuntarkastaja voi jäädä liikkeelle lähtevästä kulkuneuvosta matkustajan kanssa, jos tarkastustilanne sitä vaatii.

Tämä kuitenkin edellyttää, että pareittain liikkuvat tarkastajat jäävät molemmat pois.

– Yksin ei voi jäädä. Se keskeyttäisi pareittain tehtävän tarkastuksen ja lisäisi väkivallan uhkaa.

HSL:n lipuntarkastajien toiminta nousi esille, kun Helsingin Sanomien mielipideosastolle kirjoittanut äiti kertoi joutuneensa jatkamaan lähijunassa matkaa kotiasemansa ohi tarkastajan vaatimuksesta.

Solala kertoo keskustelleensa tapauksesta kyseisen matkustajan ja lipuntarkastajan kanssa.

Solala katsoo lipuntarkastajan toimineen ohjeiden mukaan, kun hän ei ollut poistunut junasta lippuaan etsivän matkustajan asemalla ilman työpariaan.

– Nyt kirjoituksessa on uutena tietona se, että toinen tarkastaja olisikin ollut vieressä. Tämä ei tullut esille aiemmin.

Solala sanoo naisen kirjoituksen johtavan lisäselvityksiin HSL:ssa kyseisen tarkastuksen osalta.

Junamatkustajana olleen naisen mukaan lipuntarkastaja halusi tarkistaa hänen lippunsa juuri kun hän oli nousemassa pois junasta kotiasemallaan. Lipuntarkastaja ei suostunut naisen pyyntöön nousta junasta laiturille, vaan vaati naista jäämään junaan etsimään repun pohjalla ollutta matkakorttia.

Naisen mukaan tarkastaja oli todennut aggressiivisesti, että hän tarkastaa lipun junassa ja nainen voi palata seuraavalta asemalta toisella junalla takaisin.

Tämän jälkeen nainen sanoo pyytäneensä toista tarkastajaa painamaan ovenavausnappia, mitä tarkastaja ei naisen mukaan tehnyt.

Naisen mukaan tarkastajilta ei herunut sympatiaa siinäkään vaiheessa, kun hän kertoi, että hänen olisi pitänyt hakea lapsensa, jotka olivat häntä odottamassa.

Jupakan takia lapset joutuivat odottamaan ylimääräiset 15 minuuttia, kun nainen kävi kääntymässä seuraavalla juna-asemalla.

Solalan mukaan tilanteet ovat epämukavia myös tarkastajille."

– Yleisesti ottaen lipuntarkastajat pyrkivät tekemään työnsä siten, ettei asiakkaan matka häiriintyisi, Solala sanoo.

– Tätä helpottaisi se, että matkaliput olivat matkan ajan käden ulottuvilla. Etenkin junassa tarkastuksia tehdään usein.

Tarkastustilanne on aina kiusallinen matkustajalle, joka joutuu kaivamaan kadoksissa ollutta matkalippua muiden matkustajien keskellä.

Solalan mukaan tilanteet ovat epämukavia myös tarkastajille. Kadonneilla matkalipuilla selitellään myös pummilla matkustamista, minkä vuoksi tarkastajan työnkuvaan kuuluu jatkuva epäluulo.

Matkasta unohtuneen kausilipun voi käydä esittämässä HSL:n rautatieaseman toimipisteessä matkan jälkeen. Tarkastustilanteessa asiakkaan henkilötiedot otetaan ylös ja hänelle määrätään tarkastusmaksu, joka kuitenkin perutaan kun voimassa oleva matkustuskortti on esitetty. HSL perii käsittelystä 6 euron toimistokulut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän marjo.j.ramo@media.fi kuva

Marjo Rämö