Minne mennä

Hei koululaiset ja lapsiperheet – tämä taidenäyttely on juuri teille

Anneli Tuominen-Halomo

Japanilainen Yasushi Koyama haluaa tehdä taidetta kulttuurisesti heikommassa asemassa oleville ihmisille, kuten lapsille, vähemmistöille ja vammaisille ja myös ihan tavallisille ihmisille.

"Söpö" on adjektiivi, jolla ihmiset usein luonnehtivat Koyaman veistoksia ja maalauksiakin. Söpöissä veistoksissa on pandoja, laiskiaisia, leijonia, kissoja ja monia muita eläimiä. Taiteilijan näyttely Cute-eläinveistoksia on nyt esillä Galleria Aarnissa Heikintorilla. Näyttely kuuluu Koyaman Taidetta lapsille -teemaan.

– Haluan tehdä veistosteni avulla ihmiset onnellisiksi, Koyama sanoo.

Söpöydestä on tullut taiteilijan tavaramerkki, ja hän on pitänyt jo useita näyttelyitä, joiden nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi ollut Söpö.

– Japanin kielessä ei ole ö-kirjainta, joten sana söpö on minulle todella vaikea, taiteilija hymyilee.

Yasushi Koyaman kiinnostui eläimistä, kun hän muutaman vuoden ikäisenä sai isältään pienen kuvakirjan, jonka sivuilla oli erilaisia eläimiä.

– Meillä oli kissa, ja pidin siitä kovasti. Minuun teki suuren vaikutuksen myös se, kun pääsin lapsena katsomaan eläinpuistossa ollutta pandaa, Koyama kertoo.

Minun mielestäni julkinen taide suunnataan aikuisille, siksi haluan tehdä taidetta lapsille."

Kotikaupungissaan Kiotossa Yasushi Koyama opiskeli taidegrafiikkaa Tuula Moilasen oppilaana. Moilasen ansiosta Koyama kiinnostui Suomesta ja vuonna 2007 hän päätyi Imatralle Saimaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Hän on nyt suorittanut kuvataiteilijan/kuvanveistäjän ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Muutto Kiotosta Imatralle oli hämmentävä.

– Kaupunki on pieni ja kauppakeskuskin vain 100 metriä pitkä, suurkaupungin vilinään tottunut taiteilija sanoo.

Koyama rakastui kuitenkin Imatran luontoon. Hän otti paljon valokuvia eri vuodenaikoina muun muassa Saimaalta ja Imatrankoskesta.

Suomessa Koyama on alusta asti osallistunut aktiivisesti näyttelytoimintaan. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä, Life , oli Kemijärven taiteilijaresidenssissä. Helsingissä Koyama piti ensimmäisen näyttelynsä Napa Galleriassa vuonna 2012.

Ensimmäinen Söpö-näyttely oli Richardinkadun kirjastossa vuonna 2013. Söpöt eläinveistokset ja maalaukset ovat etenkin lasten mieleen.

– Teen joka vuosi taidetta lapsille. Projekti alkoi vuonna 2012, kun tein Big Pandan Lastenlinnaan.

– Minun mielestäni julkinen taide suunnataan aikuisille, siksi haluan tehdä taidetta lapsille. Minulle on tärkeää, että lapset ymmärtävät taidetta ja koskettaminen on siinä yksi tärkeimmistä elementeistä. Ihmiset halaavat veistoksiani, koska ne ovat söpöjä.

Galleria Aarnissa on Panda-isä ja pentu, jota saa halata ja koskettaa. Teos on veistetty yhdestä puusta ja maalattu.

– On ihan eri asia halata puuta kuin jotain muovista.

– Haluan kutsua kaikki koululaiset ja lapsiperheet tutustumaan tähän näyttelyyn, Koyama sanoo.

Panda-veistos on tehty suomalaisesta koivusta.

– Otin yhteyttä Helsingin metsäosastolle. Sitä kautta sain käyttööni ison koivun, joka piti kaataa pois.

Koivu oli niin suuri, että siitä syntyi näyttelyyn myösKatja Tukiaisen kanssa. Hän maalasi kissan T-paidan.

Panda-isä ja pentu -veistos on 160 senttiä korkea ja se painaa 400 kiloa. Galleria Aarnin näyttelyn jälkeen teos lahjoitetaan Sellon kirjastoon lasten ja nuorten osastolle.

Taiteilija toivoo, että lapset ja vanhemmat halaavat pandaa ja saavat siitä iloa kirjastossa, joka on kaikille avoin ja julkinen paikka.

Yasushi Koyamaa inspiroivat Marimekon värit ja muodot, Katja Tukiaisen ja Kim Simonssonin taide ja suomalaisen lastenkulttuurin hahmot, erityisesti Muumit.

Koyama on MUU ry:n, Suomen poikkikulttuurinen taiteilijaseura Catalystin, Suomen Kuvanveistäjäliiton, Helsingin Taiteilijaseuran, Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n ja Kuvasto ry:n jäsen.

Cute-eläinveistoksia -näyttely jatkuu 18. joulukuuta asti. Galleria Aarni on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–18 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu