Puheenaihe

Kova väite ulkomaalaisten työttömyystuesta – "Hallitus ulkoisti valtansa vasemmistolaisille asiantuntijoille"

Pia Kauma (kok.) arvostelee hallitusta ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan asiantuntijoita.

Arkistokuva / Seppo Korkman

Espoolainen kokoomuspoliitikko ja entinen kansanedustaja Pia Kauma kritisoi hallituksen päätöstä luopua Suomesta oleskeluluvan saaneiden ulkomaalaisten työttömyysturvan leikkauksesta.

Hallitus esitti aiemmin, että työmarkkinatuen sijaan ulkomaalaisille maksettaisiin kotoutumistukea, joka olisi 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä.

Hallitus kertoi torstaina, että esitys perutaan, koska perustuslakivaliokunnassa kuullut asiantuntijat pitivät sitä ongelmallisena yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta.

Pia Kauma arvostelee perusteluja Twitterissä.

– Hallitus on ulkoistanut valtansa vasemmistotaustaisille perustuslakiasiantuntijoille. Papistolle, kuten BZ sanoisi, Kauma twiittasi viitaten kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicziin.

Zyskowicz on aiemmin useaan otteeseen hämmästellyt perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden näkemyksiä, joissa korostetaan perus- ja ihmisoikeuksia Suomen kansallisen edun sijasta.

Zyskowiczin mielestä nykyisen tulkintalinjat johtavat "absurdeihin päätöksiin". Tuoretta päätöstä hän ei ole kommentoinut.

Vastapuolelta kritiikkiä Zyskowiczille ovat antaneet perustuslainasiantuntijat, akatemiaprofessori Kaarlo Tuori sekä valtio- ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin. Tuori on todennut muun muassa Zyskowiczin käyttävän asiattomia ilmauksia.

– Suomen ainutlaatuinen perusoikeusvalvonnan järjestelmä voi toimia ainoastaan niin kauan kuin perustuslakivaliokunta nauttii riittävää arvovaltaa eduskunnassa ja tuomioistuimessa, samoin kuin yhteiskunnassa yleensäkin, Tuori totesi vuonna 2013.

Hallituksen tuorein päätös koskee Suomessa laillisesti oleskelevia ulkomaalaisia.

Leikkausta ovat ajaneet etenkin perussuomalaiset, jotka ovat halunneet tehdä Suomesta vähemmän houkuttelevan maahanmuuton kohdemaan.

Perussuomalaiset tiedotti torstaina, että hallituksen pakituksesta huolimatta puolue aikoo yhä selvittää tukileikkausten toteuttamista.

– Pohjoismainen sosiaaliturva ei ole kestävä järjestelmä, jos sen piiriin pääsee liian helposti ja halukkaita tulijoita on paljon, kommentoi kansanedustaja Leena Meri (ps.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu