Puheenaihe

Espoo-talosta uusi täky kaupungintalokiistaan – Virastokeskus maksaisi 45 miljoonaa

RAKENTAMINEN Virasto-valtuustotalo maksaisi 45 miljoonaa.

Kuvassa massiivinen Virastotalo 2, jonka paikalle hahmotellaan kokonaan uutta Espoo-taloa, johon tulisi paitsi tilat tuhannelle työntekijälle, myös palvelupisteitä sekä monitoimisali muun muassa valtuuston kokouksia varten.

Seppo Korkman

Puretaan tyhjillään seisova kaupungintalo ja rakennetaan viereen tuhat kaupungin työntekijää nielevä Espoo-talo.

Siinä uusin visio, jolla haetaan ratkaisua vuosia hiertäneeseen kiistaan kaupungintalon kohtalosta ja koko Espoon keskuksen virastokorttelin kehittämisestä.

– Espoo-talo rakennettaisiin Kirkkojärventien varteen nykyisen Virastotalo 2:n paikalle, projektinjohtaja Mikko Kivinen kertoo.

Espoo-talosta tulisi paitsi virkamiesvalmistelun ydin, myös päätöksenteon kehto, sillä valtuuston kokouksia varten rakennukseen tulisi oma sali, joka soveltuisi myös muunlaisten tapahtumien kuin valtuustokokousten järjestämiseen.

– Jonkinlainen monikäyttösali, Kivinen huomauttaa.

Kiinteistöön tulisi myös asiakaspalvelupisteitä ja tiloja kulttuurille.

– Hieman Matinkylän palvelutorikonseptia mukaellen. Paitsi kirjastoa ei olla siirtämässä mihinkään Entressestä, Kivinen painottaa.

Tässä vaihtoehdossa sekä nykyinen kaupungintalo että valtuustotalo purettaisiin vaiheittain ja tilalle nousisi asuinkerrostaloja.

Espoo-talon rakentamiskustannuksiksi on arvioitu noin 45 miljoonaa euroa.

– Virastokeskuksen alueella asuntorakentamiseen vapautuvien alueiden maanmyyntituloilla saataisiin rakentamiskassaan 24–30 miljoonaa. Loput säästyisivät vuokramenoissa, kun nyt hajallaan Espoon keskuksessa olevat kaupungin toimipisteet voitaisiin keskittää Espoo-taloon ja säilytettävään Virastotalo 3:een, Kivinen arvioi.

Toisena vaihtoehtona kaupungintalon ja sen ympäristön kehittämisessä on nykyisen kaupungintalon täydellinen peruskorjaaminen. Sen on arvioitu maksavan noin 25 miljoonaa euroa.

– Alakerroksiin tulisi palvelu- ja kokoustiloja sekä muun muassa kahvila. Yläkerroksiin modernisoitaisiin toimistotilat noin 400 kaupungin työntekijälle.

Virastotalo 2 säilyisi ja korjattaisiin myöhemmin, mutta viereinen Virastotalo 3 purettaisiin ja tilalle tulisi asuntoja.

Molemmissa vaihtoehdoissa virastokeskuksen alueelle saataisiin asuntoja noin 1 100 ihmiselle. Kaupungin nyt 11 eri paikoissa ympäri Espoon keskusta työskentelevät 1 600 työntekijää keskitettäisiin ratkaisusta riippuen kahteen tai kolmeen toimipisteeseen.

Päätöksiä kaupungintalon kohtalosta valtuusto tekee ensi vuoden alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu