Paikalliset

Suomen ensimmäinen lento lennettiin sata vuotta sitten – Katso kuva lentokoneesta!

Demoiselle Pyhäjärven jäällä huhtikuussa 1911. Koneen ohjaimissa istuu huimapää taiteilija Adolf Aarno.

Tampere-Seuran kuva-arkisto

Kolmen viikon päästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta moottorilentoyrityksestä. Asialla oli kuvanveistäjä Adolf Aarno, joka lensi Demoiselle-koneellaan Pyhäjärven jäällä.

Tapausta oli todistamassa Pekka Hildénin isä Sakari. Oli torstaiaamu 20. huhtikuuta 1911.

– Isäni kertoman mukaan paikalla oli pieni porukka. Adolf Aarno päätti yrittää, vaikka tuuli puhalsikin takaa. Vastatuuli olisi ollut nousun kannalta helpompaa, kertoo Hildén.

– Kaikki näytti aluksi hyvältä. Kone kiisi hyvää vauhtia jäätä pitkin, mutta juuri kun se oli nousemassa ilmaan, heitti sivulta puhaltanut tuuli koneen vasemman siiven ylös. Siitä huolimatta peräpää nousi ilmaan. Aarno sai lennettyä koneellaan noin sata metriä, kunnes tuuli paiskasi vasemman siiven pystyyn, jolloin oikea tärähti maahan.

Aarno pysäytti lentokokeen siihen. Hildén kertoo, että konetta korjattiin tapahtuman jälkeen, ja Aarno olisi uusinut yrityksensä, mutta ei saanut avustajiaan tulemaan heikentyneelle jäälle myöhemmin keväällä. Demoiselle sijoitettiin tapauksen jälkeen Sandbergin rautakaupan varastoon.

– Isäni oli puuseppä, ja hän korjasi Demoisellen peräsinristikon vuonna 1913, sanoo Hildén.

Taiteilija uusi yrityksensä muutamaan kertaan talvella 1914 tällä kertaa Näsijärven jäällä, mutta ei saanut enää konetta nousemaan ilmaan.

8. huhtikuuta koetettiin viimeisen kerran. Demoiselle hypähteli järven jäällä koneen käydessä oikutellen. Takaisin tullessa moottori pärähtikin täyteen käyntiin ja lentopeli riistäytyi käsistä ja keikahti ryskeellä jäähän.

Demoiselle tuhoutui moottoria lukuunottamatta. Aarno selviytyi kuitenkin ehjin nahoin. Hän kuoli joulukuussa 1918 vain 39-vuotiaana. Tyrvään kappelihautausmaalla Aarnon haudalla on hänen itsensä veistämä veistos Sureva vanki.

Todettakoon, että ennen Aarnoakin Suomessa oli lennetty, esimerkiksi 1909 ja 1911, mutta asialla olivat venäläiset, ranskalaiset ja tanskalaiset.

Aarno oli ensimmäinen suomalainen, joka yritti lentää lentokoneella maassamme. Kinaa on käyty siitä, nousiko Aarnon kone todella ilmaan vai ei. Niin tai näin, hän oli kuitenkin suomalaisen ilmailun pioneeri.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu