Miksi ihmeessä suomalainen jonottaa ämpäreitä? – TE: Tokmanni-pomo kertoo 3 perinteistä syytä

Uuden Tokmanni-myymälän avajaisia ei voi ohittaa ilman jonotusta. Punaisia muoviämpäreitä jonotetaan kolmesta supisuomalaisesta syystä.

Paavo Rantalainen / Arkisto

Ensi vuonna tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun Tokmanni-kauppaketjun uusissa myymälöissä ryhdyttiin jakamaan ensimmäisille asiakkaille ämpäreitä. 

Vuosien varrella eleestä tui todellinen tavaramerkki – ja nyt jokaisen myymälän avajaisissa jaetaan punaisia muoviämpäreitä. Tokmannin toimitusjohtaja paljastaa uusimmassa Talouselämä-lehdessä syyt ämpäreiden suureen suosioon. Ämpäri on mukana ainakin kolmessa arjen paikassa.

– Ämpäri jotenkin vain istuu suomalaisen käteen. Se on mukana saunassa, marjassa ja kaivolla, toimitusjohtaja Heikki Väänänen luettelee.

– Avajaisissa ämpäreissä on tuotenäytteitä ja yllätyksiä, joten siinä pääsee kokeilemaan myös onneaan.

Huhtikuussa Helsingin pörssiin listautunut Tokmanni luottaa tulevaisuuteen, sillä se on kotimaan liikevaihdossa ohittanut jo Stockmannin. Nyt Tokmanni tavoittelee pääsyä entisten Anttiloiden tiloihin.

– Kaupungistuminen voimistuu kaiken aikaa. On tärkeää päästä kiinni myös kaupunkien keskustoihin ja siinä voivat Anttilan entiset kauppapaikat auttaa, Väänänen laskee.

Tokmanni on ainoa suomalainen pörssiyhtiö, joka kertoo kassakuittien määrän osavuosikatsauksissaan. Viime vuonna niitä oli 43,3 miljoonaa, ja tämän vuoden tammi–syyskuussa 31,9 miljoonaa.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen