Kulttuuri

Mirel Wagner tarjoilee Amerikan melankoliaa

Espoolaislaulaja Mirel Wagner esittää keikoilla pelkästään omia kappaleitaan. Niiden esittäminen jännittää edelleen laulajaa. Wagner on yllättynyt saamastaan suosiosta.

Päivi Tuovinen

Espoolainen lauluntekijä Mirel Wagner on lyhyessä ajassa noussut lupaavimpien suomalaisartistien eturiviin.

Helmikuussa ilmestyneen esikoislevyn ensimmäinen tuhannen kappaleen painos myytiin nopeasti loppuun. Uusi painos on kaupoissa. Levy julkaistaan myös Pohjoismaissa.

 

Monia tympii MTV:n musiikki-tarjonta.”

Wagnerin akustiset tuokiokuvat pysäyttävät kuuntelemaan. Hämmästyttävän valmiilta ja itsevarmalta kuulostavan levyn kappaleissa maistuu melankolia.

 

– Se on Amerikan melankoliaa, enemmän rakkauspohjaista kuin suomalainen, nuori nainen miettii.

Wagner kutsuu musiikkiaan akustiseksi folk-bluesiksi. Artistin esikuvia ovat niin Leonard Cohen kuin viime vuosisadan bluesmuusikot Son Housesta Memphis Minnieen.

– Vanhat bluesmuusikot osasivat sanoa asiat niin hyvin. Tuntuu, että ennen kaikki sanottiin paremmin, etenkin kun vertaa nykymusiikkiin.

Kovin moni nuori suomalaisartisti ei kaiva innoitustaan noin kaukaa historiasta, mutta Wagner tallaakin omia polkujaan. Taivaskanavilla poseeraavien poptähtien ja puleerattujen listahittien maailmasta hän on mahdollisimman kaukana.

Laulaja levyttää pikkuriikkiselle hailuotolaiselle Kioski-levy-yhtiölle. Kioskilla ei ole varaa suuriin mainoskampanjoihin, se luottaa viidakkorummun tehoon.

– Uskon, että sana kiirii ja leviää. Ihmiset löytävät musiikin, jos haluavat. Monia tympii MTV:n musiikkitarjonta. En haluaisi levyttää isolle yhtiölle, pieni tuntuu enemmän omalta. Artistin vapaus on minulle todella tärkeää, Wagner sanoo.

Facebookissa Wagnerilla on nelisensataa fania. Asia kummastuttaa taiteilijaa.

– Joku kuuntelee kappaleitani omassa huoneessaan, ja tykkää. Minulle tulee kylmiä väreitä, kun luen heidän kehujaan. Jotain olen tehnyt oikein.

Wagner tekee laulunsa alusta loppuun itse, laulaa ja soittaa akustista kitaraa. Englanniksi laulettu levy purkitettiin kahdessa päivässä pienessä studiossa Herttoniemessä.

– Englannin kieli on minulle haaste, pystynkö tekemään mielenkiintoista lyriikkaa. Se on rima, joka pitää ylittää. Mielestäni olen onnistunut ihan hyvin. Tekstit osuvat johonkin hermoon.

Tekstejään Wagner muokkaa pitkään. Tekijän tavoitteena on tiivistää laulujen tarinat mahdollisimman yksinkertaisiksi ja suoriksi esikuvien tapaan. Sanahelinä ei ole hänen juttunsa.

Keväällä on vuorossa pieni Suomen kiertue ja kesällä festareita. Wagner liikkuu kevein kantamuksin. Akustinen kitara kainaloon ja keikalle.

– Roudareita ei tarvita. Yksi kitara riittää. Ei minulla ole edes ylimääräisiä kieliä. Jos kieli katkeaa, sitten soitellaan.

Mirel Wagner ti 19.4. Semifinalissa (Urho Kekkosen katu 6, Hki), to 21.4. Korjaamolla (Töölönkatu 51 a-b, Hki).

Mirel Wagner

Leppävaarassa asuva, 23-vuotias laulaja.

Syntynyt Etiopiassa, adoptoitu vauvana Suomeen.

Opiskelee ensimmäistä vuotta maalausta vapaassa taidekoulussa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Aloitti runojen kirjoittamisen 13-vuotiaana. Viulu- ja kitaratunteja Töölön musiikkikoulussa.

Esikoislevy ilmestyi helmikuussa. Ensimmäinen 1 000 kappaleen painos myyty loppuun. Uusi painos otettu. Levy julkaistaan Pohjoismaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu