Hätäkeskukseen soitetaan jopa sähkökatkoista – älä tee itse näitä virheitä

Uudenmaan hätäpuheluihin vastataan Keravalla.

Sauvo Jylhä

Hätäkeskuslaitos muistuttaa soittamaan hätänumeroon vain todellisissa hätätilanteissa.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Niemisen mukaan hätänumeroon kuulumattomat puhelut lisääntyvät usein loppuvuoden juhlapyhinä ja kasvattavat hätäkeskuspäivystäjien työkuormaa.

Esimerkiksi tiedustelusoitot vievät aikaa todellisilta hätäpuheluilta.

– Mahdollisiin sähkökatkoihin liittyvät kyselyt eivät kuulu hätänumeroon vaan paikallisille sähkölaitoksille.

– Uuden vuoden alla taas on hyvä muistaa, että ilotulitteiden käyttölupaa ei tiedustella hätänumerosta. Paikalliset pelastuslaitokset antavat ilotulitteiden käytön opastusta tarvittaessa, Nieminen opastaa.

Nieminen muistuttaakin soittamaan 112:een vain hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi-, pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä.

– Henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon, Nieminen kertoo.

Ongelmat kotioloissa ja perhepiirissä korostuvat juhlapyhinä hätänumeroon soitetuissa puheluissa.

– Esimerkiksi jouluun liittyy paljon odotuksia ja ilmapiiri kotioloissa voi helposti kärjistyä aiheuttaen riitoja. Liiallinen alkoholinkäyttö, ahdistus, mielenterveysongelmat, taloudelliset paineet ja stressi voivat monissa kodeissa varjostaa pyhien viettoa.

– Eri järjestöjen ylläpitämistä puhelimista saa helpotusta tällaisiin keskusteluapua vaativiin ongelmiin, Nieminen opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen