Johtajaylilääkärit: 60-vuotiaille naisillekin pitää pian tehdä hedelmöityshoitoja verovaroin

Johtajaylilääkärit muistuttavat, että jokaisella on oikeus hankkia hoitoa lapsettomuuteensa, mutta kaikkea hedelmöityshoitoa ei voida tarjota julkisella puolella.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan tuore ratkaisu kummastuttaa yliopistosairaaloiden johtajaylilääkäreitä.

Lautakunnan mukaan yliopistosairaalat ovat syrjineet hedelmöityshoidoissa itsellisiä naisia ja naispareja, mutta johtajaylilääkäreiden mukaan lautakunta ohittaa päätöksessään lääketieteelliset ja biologiset syyt, sekä maan terveydenhuoltolain.

Julkisissa sairaaloissa ei ole tehty esimerkiksi yksinäisille naisille hedelmöityshoitoja, koska yksin asuminen ei ole lääketieteellinen asia, eivätkä hoidot tuolloin ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa.

Johtajaylilääkäreiden mukaan ongelma lääketieteellisten ja biologisten syiden ohittamisessa on, että se johtaa täysin rajattomaan tilanteeseen terveydenhuollossa.

Esimerkiksi lahjamunasoluilla voidaan hedelmöittää hyvin tuloksin jopa 60-vuotiaita naisia.

– Lautakunnan päätös tarkoittaa esimerkiksi lahjamunasoluhoitojen toteuttamista julkisilla varoilla naisille ilman yläikärajaa, lääkärit toteavat.

Eniten johtajaylilääkäreitä hämmästyttikin juuri se, että hedelmöityshoitojen osalta lautakunta totesi yhdenvertaisuuslain ohittavan lääketieteellisiin syihin perustuvat hoitoperusteet.

Mikäli sosiaalisin syin toteutettavat lapsettomuuden hoidot lisätään verovaroin hoidettavaan palveluvalikoimaan, se tietää miljoonien eurojen lisäkustannuksia kunnille. Rahat jouduttaisiin ottamaan muista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Johtajaylilääkärien mukaan asiasta täytyisikin käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu, mikäli tällainen ratkaisu halutaan tehdä.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Suomen yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit Kari-Matti Hiltunen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiiristä, Aino-Liisa Oukka Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä, Jorma Penttinen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä ja Samuli Saarni Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva

Kaisa Paastela