Puheenaihe

Konduktööri tunnustaa: "Taisinpa viihdyttää matkustajia laulamalla joululauluja kuulutuslaitteeseen"

JUHLAPYHÄT Konduktöörit, kätilöt ja lentoemännät ovat töissä joka toinen joulu. Minna Niemen, Markus Ollikaisen ja Raisa Vehviläisen kohdalle vuoro osuu tänä vuonna.

Markus Ollikainen tarkastaa jouluaattona lippuja ensin Joensuun-junassa Lahteen asti. Sen jälkeen hän käväisee vielä Tampereella, jonka jälkeen pääsee viettämään joulua kotiin vaimonsa ja kaksivuotiaan poikansa luokse.

Tarmo Rouhiainen

Millaista on olla jouluna töissä? Markus Ollikainen on toiminut kaukoliikenteen konduktöörinä viisi vuotta. Konduktöörit ovat töissä jouluna joka toinen vuosi.

Tänä vuonna on Ollikaisen vuoro. Jouluaattona hän tarkastaa lippuja ensin Joensuun-junassa Lahteen asti. Tämän jälkeen hän käväisee vielä Tampereella, jonka jälkeen pääsee viettämään joulua kotiin vaimon ja kaksivuotiaan poikansa luokse.

Jouluna junassa on rauhallista, kunhan aatonaaton kiireet hiljenevät. Asiakkaat ja henkilökunta rentoutuvat.

– Saattaa siinä lipsahtaa tonttulakkikin päähän, Ollikainen paljastaa.

Joulupäivänä hän lähtee taas, tällä kertaa Joensuuhun.

– Eräs joulu, kun olin töissä matkalla Turun satamaan, junassa ei ollut kuin kourallinen ihmisiä. Taisinpa viihdyttää matkustajia laulamalla joululauluja kuulutuslaitteeseen, Ollikainen muistelee hymyssä suin.

VR:n junissa on jouluna töissä noin 740 työntekijää, 430 kuljettajaa ja 300 konduktööriä.

Toiset lähtevät rakkaidensa luota ja toiset saapuvat pitkänkin matkan jälkeen kotiin. Tietynlainen herkkyys leijailee ilmassa, on jännitystä, iloa ja haikeutta. "

Lentoemäntä Minna Niemi on työskennellyt lentoemäntänä 21 vuotta. Nuorempana, kun hänellä ei ollut vielä perhettä, hän oli mielellään töissä jouluna.

Vivianin, 13, ja Jonatanin, 11, synnyttyä on joulun vietto ulkomailla ollut haikeaa.

– Se taitaa olla haikeampaa minulle kuin lapsille. Lapset ovat jo niin tottuneet siihen, että äiti on välillä töissä jouluisin, Niemi kertoo.

Joulu eroaa töissä muista vuoroista.

– Silloin lähteminen ja saapuminen jotenkin korostuvat niin itsellä kuin matkustajillakin. Toiset lähtevät rakkaidensa luota ja toiset saapuvat pitkänkin matkan jälkeen kotiin. Tietynlainen herkkyys leijailee ilmassa, on jännitystä, iloa ja haikeutta, Niemi kuvailee.

Lentoemännät ovat töissä suunnilleen joka toinen joulu.

Tänä jouluna Niemi on kaksi yötä Bangkokissa. Niemen perhe aloittaa joulun vieton tapaninpäivänä, kun äiti saapuu työmatkaltaan.

Finnairilla on jouluna töissä yhteensä noin tuhat henkeä. Mukana luvussa ovat lentävä henkilökunta, kentän asiakaspalvelu, tekniikka ja rahti.

Vehviläisen perheeseen kuuluu neljä lasta, ja joulun viettoa sopeutetaan äidin työaikataulun mukaisesti.

Raisa Vehviläinen on työskennellyt kätilönä viisi vuotta. Kätilön työ on kolmivuorotyötä, ja jouluna töissä ollaan vuorovuosittain.

Vehviläisen perheeseen kuuluu neljä lasta, ja joulun viettoa sopeutetaan äidin työaikataulun mukaisesti.

– Onhan se harmi. Mielummin olisin kotona. Mutta ymmärtäähän sen. Synnytyksiä on vuodenajasta riippumatta, joten meillä on aina ihmisiä töissä. Jokainen vuorollaan, Vehviläinen kertoo.

Kätilön työ ei muutu, olipa sitten joulu tai juhannus. Juhlapyhinä asiakkaat ovat kuitenkin rauhallisia.

– Jouluna jotenkin vaistoaa, että muu yhteiskunta on pysähtynyt.

Jos joulu on hiljainen, kätilöiden vitsailevat keskenään.

– Äidit sinnittelevät mahdollisimman pitkään ennen kuin keskeyttävät joulun vieton ja lähtevät synnyttämään, Vehviläinen arvelee.

Hyksin kolmessa synnytyssairaalassa Naistenklinikalla, Kätilöopiston sairaalassa ja Jorvin sairaalassa työskentelee synnytysten ja naistentautien päivystyksissä, synnytysosastoilla ja lapsivuodeosastoilla noin 180 henkilöä vuorokaudessa: 10 synnytyslääkäriä ja 170 hoitohenkilöä. Hyvinkään yksikössä on jouluna töissä 10 henkilöä, Lohjan yksikössä 7. Porvoon synnytysyksikkö suljettiin 21.12.

Teksti: Tarmo Rouhiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu