Puheenaihe

Autoilijan sim-seuranta olisi halpaa – Yle: Näin nopeasti tienkäyttömaksut mahdollistava "musta laatikko" saadaan käyttöön

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

Autoilijoiden laskuttaminen ajettujen kilometrien perusteella olisi helposti ja edullisesti toteutettavissa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tietojohtaja Juha Kenraali sanoo Ylelle, että tienkäyttömaksun keräämiseen soveltuva järjestelmä voidaan rakentaa nopeasti. Teknologia on ollut olemassa jo kymmenisen vuotta ja sitä on paranneltu viime vuosina.

Samalla uusi tekniikka on halventunut niin, että autoilijalle tienkäyttöjärjestelmän käyttöönotto maksaisi halvimmillaan vain joitakin kymmeniä euroja.

Trafi on testannut autoilijoiden seurantaan tarvittavaa "mustaa laatikkoa" tuhannessa autossa. Laite on muovinen ja hieman tupakka-askia pienempi rasia, jossa on liitäntöjä ja puhelimista tuttu sim-korttipaikka. Yle kävi tutustumassa laitteeseen sitä myyvän Semelin tiloissa Vantaalla.

Laitteen avulla voidaan kerätä tietoa paitsi ajetuista kilometreistä myös monista muista seikoista, kuten kuljettajan ajotavasta ja polttoaineen kulutuksesta.

– Laitteen kiinnittäminen esimerkiksi auton kojelautaan tarralla vie vain muutaman minuutin. Johdon kytkeminen auton tietoliikenne- eli OBD-liitäntään, ja sen peittäminen verhoiluun on jo vaikeampi rasti, mutta ei mahdoton sekään itse tehdä. Lisäksi tarvitaan kännykkäsovellus tai vastaava, Yle kertoo.

Laite maksaa muutamasta kymmenestä eurosta pariin sataan euroon riippuen ominaisuuksista.

Ylen mukaan valtion lisäksi myös teleoperaattorit ovat kiinnostuneita laitteesta, sillä sen avulla autoilijoille olisi helppo myydä erilaisia lisäpalveluita.

Semelin it-arkkitehti Petri Pehkosen mukaan autoilijan tiedot ovat kohtuuhyvässä turvassa.

– Mikään laite ei ole sataprosenttisen murtovarma, mutta on keinoja suojata sitä tietoa. Laite lähettää vain yhteen osoitteeseen tietoa. Itse laitteeseen päin ei kukaan pääse käsiksi, Pehkonen kertoo.

Autoilijoiden tienkäyttömaksua valmisteltiin liikenneministeriössä jo edellisellä hallituskaudella. Satelliittipaikannukseen perustuva järjestelmä ei edennyt.

Mustien laatikoiden käyttöönotto autoilijoiden laskuttamiseksi on kiinni poliitikoiden tahdosta.

Kannatatko tienkäyttömaksuihin siirtymistä?

En
90% (931 ääntä)
Kyllä
10% (100 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1031

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu