Puheenaihe

Lotta Kaihua teki uudenvuodenlupauksen – "Olen kauhunsekaisella uteliaisuudella seurannut maailmanpoliittista tilannetta"

HENKILÖ Lotta Kaihua nähdään nyt yhä useammin teatterin ja elokuvan päärooleissa.

Lotta Kaihua nähdään myös Downshiftaajissa.

Yellow Films

Vuonna 2005 teatterikorkeakoulusta valmistunut Lotta Kaihua on vuosia nähty useiden teatteriesitysten ja elokuvien sivuhahmona.

Viime vuonna Kaihua pääsi kuitenkin viimeinkin näyttämään kykyjään pääroolissa hänen tähdittäessään Tiina Lymin ohjaamaa Äkkilähtöä.

Näyttelijä kertoo, että on ennen tuota roolia kokenut eräänlaista ”pääosakammoa”.

– Olen aina jostain syystä halunnut tehdä isoja sivurooleja. Päärooleissa on jotenkin enemmän asioita ratkaistavana, kun taas sivurooleissa näytteleminen on tiiviimpää. Äkkilähdön myötä se pelko on kyllä kaikonnut. Esiinnyn tänä vuonna ensi kertaa myös teatterilavalla pääroolissa ja odotan sitä innolla.

Juttua muokattu 7.1. klo 14.50 poistettu tieto Kaihuan ja näyttelijä Eero Ritalan suhteesta vanhentuneena tietona. Toimitus pahoittelee virhettä.

– Olen muutenkin aina ollut huono esimerkiksi vuosia täyttäessäni sanomaan, että tulkaa juhlimaan minua.

Kaihuan pääroolikauhua lievittänee myös roolista saatu positiivinen palaute. Suomalaiset näyttelijät valitsivat naisen vuoden 2016 elokuvanäyttelijäksi.

– Siitä tuli aika lämmin fiilis. Tosi kiva kun kollegoilta tulee tällaista huomiota. Tämä oli varmaan sellainen kannustus, kun minulla oli tällainen ensimmäinen iso rooli, Kaihua hymyilee.

Menestyksestä huolimatta Kaihualle vuosi 2016 oli tietynlainen hengähdystauko. Edellisvuonna hän esiintyi kahdessa näytelmässä, kuvasi Äkkilähtöä ja tv-sarjaa.

– Tein ratkaisun, että tämän vuoden otan vähän rauhallisemmin. Kävin muun muassa Sodankylän elokuvafestivaaleilla. Näemmä sitä pysytään alalla, mutta katsomon puolella.

– Nyt odotan kuitenkin erityisesti Q-teatterin lavalle pääsyä välivuoden jälkeen. On kiva päästä takaisin. Muistaa taas miksi tätä haluaa tehdä.

Vuodelle 2017 näyttelijä lupaa sivistää itseään enemmän.

– Olen kauhunsekaisella uteliaisuudella seurannut viimeisen vuoden maailmanpoliittista tilannetta. Haluan pyrkiä sivistämään itseäni ahnaammin ja lukemaan paljon aikaisempaa enemmän, sillä henkisen pääoman alasajo on viime vuosina ollut todella kova. Haluan osaltani olla vastustamassa tuota kehitystä.

Kaihua esiintyi vuonna 2014 videolla jolla protestoitiin jääkiekon MM-kisojen myöntämistä Valko-Venäjälle ihmisoikeustilanteen vuoksi. Hän ei kuitenkaan tunnustaudu aktivistiksi.

– Lähipiirin kanssa keskustelut kahvipöydässä ja somevirrasta tuohtuminen ovat yleisin aktivismin muotoni.

Lotta Kaihua

Näyttelijä. Asuu Helsingissä.

Esiintyy muun muassa elokuvissa Äkkilähtö, Häiriötekijä ja Kulman pojat.

Nähdään vuonna 2017 muun muassa televisiosarjoissa Syke ja Downshiftaajat.

Osa Q-teatterin vakiokaartia. Esittää pääroolia helmikuussa ensi-iltansa saavassa Prinsessa Hamlet -esityksessä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu