Lähes sadalle pakolaislapselle kuntapaikka – Espoossa aloittanut neljä perheryhmäkotia

Yhden nuoren huone espoolaisessa perheryhmäkodissa näyttää tältä.

Päivi Tuovinen

KUNTAPAIKAT Uudet perheryhmäkodit perustettiin Matinkylään, Kauklahteen, Leppävaaraan ja Gumböleen.

Espoossa on loppuvuodesta aloittanut toimintansa neljä uutta perheryhmäkotia. Uudet perheryhmäkodit tarjoavat kodin lähes sadalle oleskeluluvan saaneelle pakolaislapselle ja -nuorelle.

Emme pysty kaikkiin tarpeisiin edes vastaamaan.”

Matinkylän perheryhmäkotia pyörittää SOS-lapsikylä, Kauklahdessa sijaitsevaa tukiasuntolaa Pelastakaa Lapset ja Leppävaaran tukiasumisyksikköä A-klinikka.

Gumbölen perheryhmäkoti on Espoon kaupungin oma yksikkö. Gumbölessä toimi syyskuuhun saakka yksin maahan tulleiden alaikäisten lasten vastaanottoyksikkö. Se muutettiin perheryhmäkodiksi alaikäisten saatua oleskelulupia.

Lisäksi Espoon kaupungilla on ennestään perheryhmäkoti Kivenlahdessa.

– Kuntapaikan saaneille palvelut ovat laajemmat kuin vastaanottokeskusten palvelut ja toivon mukaan myös yksilöllisemmät, kertoo aikuisten sosiaalipalveluiden päällikkö Tapio Nieminen Espoon kaupungilta.

Tavoitteena on saada nyt kuntapaikan Espoosta saaneet nuoret kotoutumaan.

– Aika monella on rankkoja taustoja. He ovat tulleet maahan yksin alaikäisinä ja mitä lie ovat nähneet jo kotimaassaan. He tarvitsevat tukea, että pystyvät jälleen luottamaan. Heille etsitään opiskelu- ja työpaikkoja. Ja moni tarvitsee erilaisia terveys- ja mielenterveyspalveluja. Emme pysty kaikkiin tarpeisiin edes vastaamaan, Nieminen sanoo.

Espoolaisiin vastaanottokeskuksiin on tullut satoja yksin maahan tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Jossain vaiheessa ilman huoltajaa Suomeen tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista noin 40 prosenttia oli vastaanottokeskuksissa Espoossa.

Perusturvajohtaja Juha Metso kertoo, että Espoo haluaa tehdä oman osansa oleskeluluvan saaneiden sijoittamisessa.

– Kaikkia Espooseen tulleita turvapaikanhakijoita emme kuitenkaan pysty yksin hoitamaan, Metso sanoo.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö toimii tällä hetkellä edelleen Lippajärvellä. Lisäksi vielä muutaman kuukauden ajan toiminnassa on Helsingin Diakonissalaitoksen Pellaksen vastaanottoyksikkö.

– Painetta uusien perheryhmäkotien perustamiseksi on, Nieminen tietää.

Päätöksiä uusista perheryhmäkodeista ei vielä ole.

Tulevaisuudessa Espoossa lisääntyvät myös kuntapaikan saaneiden lasten jälkihuoltovelvollisuudet. Jälkihuoltovelvollisuus jatkuu 21 ikävuoteen saakka. Perheryhmäkotien yhteyteen onkin perustettu paikkoja myös 18 vuotta täyttäneille.

Kuntapaikkoja tarvitaan paljon

Uudenmaan ely-keskus pyysi viime vuoden toukokuussa, että Espoo tarjoaisi kuntapaikkoja alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille turvapaikanhakijoille.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kesäkuussa tarjota kuntapaikan noin 80 nuorelle.

Valtio korvaa perheryhmäkoti- ja tukiasumispaikkojen kustannukset täysimääräisesti.

Uudenmaan vastaanottoyksiköissä oli kesällä noin 600 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä lasta ja nuorta. Heistä suurimman osan odotettiin saavan oleskeluluvan.

Written by:

Katja Riihola

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Valtaosa Otaniemen turvapaikanhakijoista sai kielteisen päätöksen – hakeutuvat nyt kaveireiden nurkkiinNimby-ilmiö ei purrut Kauniaisissa – Lehti: Pakolaislapset saavat perheryhmäkodinTästä talosta taistellaan: Pakolaislasten tulo kuumentaa Kauniaisissa – naapurit valittivat oikeuteen