Tea, 18, kokeili tulevaa ammattiaan Espanjassa – "Mietin josko lähtisin sinne töihin"

Kampaajaopiskelijat Tea Salminen ja Noora Putilin päättivät lähteä yhdessä harjoitteluun Espanjaan.

Lämpimästä takaisin kylmään. Lohjalainen Tea Salminen oli syksyllä viisi viikkoa Luksian harjoittelussa Espanjan Aurinkorannikolla. Matka opetti häntä kulttuurien ja maiden erilaisuudesta. Espanjassa Salminen asui lähellä meren rantaa, josta muistoksi hän keräsi simpukankuoria. Nyt Salminen muistelee matkaansa Aurlahden aurinkoisessa, mutta paljon kylmemmässä rannassa.

Noora Palola

OPISKELU Myös ammattiopistosta on mahdollista lähteä vaihtoon ulkomaille. Kampaajaopiskelija Tea Salminen lähti Espanjan aurinkorannikolle yhdessä ystävänsä kanssa.

– Moni tietää, että lukiosta voi lähteä vaihtoon, mutta ei välttämättä, että se on mahdollista myös ammatillisella puolella. Itsekin tulin ajatelleeksi vaihtoon lähtemistä vasta opintojen aloittamisen jälkeen, kertoo kolmannen vuoden kampaajaopiskelija, 18-vuotias Tea Salminen.

Hän oli vaihto-opiskelijana Espanjan Fuengirolassa syksyllä yhdessä ystävänsä Noora Putilinin kanssa. Viisi viikkoa kestäneellä matkalla nuoret työskentelivät suomalaisen yrittäjän perustamassa Salon Helmi -kampaamossa. Luksian puolesta tuli ehdotus työharjoittelupaikoista, joista kyseiseen liikkeeseen nuoret päättivät hakea.

– Idea syntyi ihan ex tempore. Koulussa puhuttiin vaihdosta, ja me katsoimme kaverin kanssa toisiamme, että juu, me haluamme lähteä, kertoo Salminen.

Matkaan nuoret saivat hakea Erasmus-tukirahaa, joka korvasi muun muassa lennot. Perillä nuorilla oli oma vuokra-asunto, joten kuluja kuitenkin kertyi yli kyseisen tuen. Paitsi kampaamotyöskentelyä, matka opettikin huolehtimaan omasta taloudesta vieraassa kulttuurissa.

– Asun vielä vanhempieni luona, joten matkalla piti miettiä eri tavalla kuin ennen omaa budjettia ja omasta asunnosta huolehtimista, kertoo lohjalainen Salminen.

Osa arkipäivän asioista toimi Espanjassa myös eri tavalla kuin Suomessa. Maitoa oli haastavaa löytää, ennen kuin käsitti, ettei sitä säilytetäkään jääkaapissa vaan lämpimässä. Jotkut vihannekset olivat erinäköisiä ja jokaisessa pienessäkin kaupassa oli lihatiski.

– Suomessa arvostan matkan jälkeen sitä, että täällä ei tarvitse kantaa juomavettä kanistereissa ja kaiken löytää kerralla, sanoo Salminen.

Espanjalainen elämäntyyli oli myös erilaista. Mikäli naapureilla oli riitaa, koko taloyhtiölle tuli selväksi, mitä mieltä kyseiset herrat ja rouvat olivat. Lisäksi rantakadun baarista kuului musiikki yöhön saakka.

– Reissun alussa se oli mukavaa, mutta lopussa osasimme jo kappaleet ulkoa, naurahtaa Salminen.

Nuorten naisten asunto oli lähellä meren rantaa ja kampaamoliikekin oli lähellä.

– Meillä kävi paljon suomalaisia, ruotsalaisia ja brittejä asiakkaina, Salminen kertoo.

Vaihtoon lähteminen antoi kokemuksen, että omalla kielitaidolla pärjää ja elämä ulkomailla sujuu. Harjoittelusta avautui lisäksi mahdollisuuksia lähteä ulkomaille myös jatkossa.

– Pidän edelleen yhteyttä kampaamon omistajaan ja mietin myös, jos lähtisin vielä uudestaan töihin Espanjaan, sanoo Salminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Noora Palola