Käänne tuli jo viime vuonna – "Potkuja 2000 vähemmän kuin vuotta aiemmin"

Anton Soinne/kuvituskuva

Suomen talouden vähittäisestä paranemisesta on tullut viime viikkoina useita ennusmerkkejä.

Nyt talouden nousu näkyy jo peruutuspeilissäkin irtisanomisten ja yt-neuvotteluiden vähenemisenä.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n keräämien tietojen mukaan viime vuonna Suomessa sai potkut 10 865 palkansaajaa, mikä on lähes 2 000 vähemmän kuin edellisvuonna.

Eniten väkeä irtisanoi matkapuhelinvalmistaja Microsoft Mobile, josta sai lähteä 1 350 ihmistä. Konkurssiin mennyt kauppaketju Anttila irtisanoi 1 300 ja verkkovalmistaja Nokia 1 032 ihmistä.

Positiivinen merkki oli, että yt-neuvottelut koskivat entistä harvempaa työntekijää ja niissä ilmoitettu henkilöstön vähennystarve pieneni.

Yt-lukemat myös laskivat loppuvuotta kohden, mikä saattaa SAK:n mukaan ennakoida myönteisen käänteen jatkumista.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo yritysten ottavan jatkossa isomman vastuun suotuisan kehityksen ylläpitämisestä.

– Myös työnantajien pitää nyt kantaa vastuuta. Työmarkkinoiden valoisammat näkymät antavat yrityksille mainion tilaisuuden luoda uutta kasvua ja työtä investoinneilla, Eloranta kommentoi.

Eloranta muistuttaa, että palkansaajat ovat kantaneet vastuuta tekemällä historiallisia leikkauksia etuihinsa ja tyytymällä nollalinjan palkankorotuksiin.

– Kilpailukykysopimuksessa työntekijät sitoutuivat lisäksi ottamaan maksettavaksi osan työnantajien sosiaalivakuutusmaksuista, Eloranta muistuttaa.

Suomen julkisen talouden kannalta tärkeää on, että potkujen määrä väheni etenkin teollisuudessa, jossa irtisanottuja oli eräti 20 prosenttia vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Teollisuudesta saatiin useita hyviä uutisia, joista näkyvimmät olivat Turun telakan uudet laivatilaukset sekä Uudenkaupungin autotehtaan hyvä tilanne.

Suomea taantumavuosien läpi kannatelleilla palvelualoilla meni kehnommin, mutta niilläkin potkut vähenivät seitsemän prosenttia.

Palvelualoilla myös alkava vuosi näyttää hankalalta, sillä Kesko ja Seppälä ovat ilmoittaneet isoista irtisanomistarpeista.

Palvelualoilla olisi runsaasti työtä muun muassa hotelli- ja ravintola-alalla, mutta ongelmana on saada avoimet paikat ja halukkaat tekijät kohtaamaan.

Pk-seudulla tarvittaisiin esimerkiksi satoja tarjoilijoita, mutta pieneksi koettu palkka ja isot asumiskustannukset jarruttavat muuttoa työn perässä.

SAK:n Eloranta sanoo, että hallituksen pitäisi helpottaa ihmisten uudelleen kouluttautumista.

Nyt jarruna on sekin, ettei irtosanottujen osaaminen vastaa uuden työn vaatimuksia.

– Hallituksen leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta vain pahentavat ongelmaa. Nyt pitäisi päinvastoin satsata monimuotoiseen ammatilliseen opiskeluun, tukea aikuisten alanvaihtoa uusilla koulutuskokonaisuuksilla ja helpottaa työttömien mahdollisuuksia opiskella, Eloranta kehottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa