Pikku Kakkos -miehen möreä ääni antoi "trauman" 13 000 suomalaiselle – "Siitä tehtiin jotain 16 ottoa"

Varokaa heikkoa jäätä-animaation säveltänyt tamperelainen Jukka Siikavire on seurannut animaatiosta kirvonneita keskusteluja lämmöllä ja osin huvittuneestikin.

Pekka Ruissalo

YLE

MUSIIKKI Tamperelainen Jukka Siikavire teki suomalaislapsille sävelet Nukkumattiin ja Varokaa heikkoa jäätä -varoitukseen.

Siitä on kulunut keväällä 31 vuotta, kun moni suomalaislapsi kauhistui ensimmäistä kertaa Pikku Kakkosen lopussa esitettyä Varokaa heikkoa jäätä -varoitusta. Jo edesmenneen Camilla Mickwitzin pala -animaatiossa seikkailevat ohjelman tunnuksesta tutut hahmot, joista nalle joutuu pahaan kiipeliin Tohlopinrannassa. Tämä päättää oikaista järven poikki, jää sortuu alta ja nalle joutuu veden varaan. Tilanne loppuu kuitenkin onnellisesti, kun nalle saadaan kaulahuivin avulla takaisin kuiville.

Taustalla soi tamperelaissäveltäjä Jukka Siikavireen hyytävä musiikki.

– Mietimme pitkään, miten pelottava tietoiskusta halutaan. Vain siinä kohdassa kun nalle putoaa jäihin on kauhuelokuvameininkiä – siinä kohdassa pitääkin olla.

Tämän jutun kirjoittaja vakuuttui jo tietoiskun alussa. Kun alun nyrjähtänyt sähköpianoteema lähti soimaan, oli syytä vaihtaa suosiolla huonetta. Facebookissa oli pitkään ryhmä Varokaa heikkoa jäätä -trauma, jossa oli parhaimmillaan 13 000 jäsentä. Siikavire on hyvin tietoinen keskustelusta ja suhtautuu siihen lämminhenkisen huvittuneesti.

– En ajattele tietoiskua ollenkaan pelottavana. En usko, että kaikki kirjoittajatkaan: joku kirjoittaa jotain ja siihen sitten toinen reagoi, että niinpä se olikin - vaikka ei olisi ollutkaan.

Jäihinputoamisen ohella myös toinen kohta on jäänyt mieleen. Siinä nalle toteaa möreällä äänellä varokaa heikkoa jäätä. Ääni kuuluu Siikavireelle. Moni on pelästynyt tätäkin osiota.

– Siitä tehtiin jotain 16 ottoa. Camilla oli tarkkana, että sanon lauseen prikulleen kuten animaation kyltissä lukee. Nallen oli tarkoitus kuulostaa helpottuneelta, ei pelotella.

Tietoiskusta on tehty myös lukemattomia parodioita. Jossain nallelle käy oikeasti kylmät ja toisessa nalle seikkailee baariympäristössä. Jälkimmäisen nimenä on Varokaa heikkoja päitä. Musiikin luvaton käyttö on Siikavirettä vähän yskittänytkin, mutta ei liian pahasti.

– Mitään vaatimuksia en ole ajatellut koskaan esittää, siinähän ne menevät.

Vuonna 2013 Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto palkitsi animaation vuoden vesiturvatekona.

– Olen kysynyt monilta, oletko joskus pudonnut jäihin. Kukaan ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pekka Ruissalo