Puheenaihe

Kelloseppäkoululla omaperäinen tempaus säästöjä vastaan – "Korkea osaaminen loppuu Suomesta"

Tarkkaa työtä. Arkistokuva.

Arkisto/ Pekka Salonen

Espoossa toimiva Kelloseppäkoulu vastustaa omaperäisellä tavalla hallituksen päätöstä leikata merkittävästi toisen asteen koulutuksen määrärahoja.

Kelloseppäkoulun oppilaskunta järjestää sisäänmarssin, jossa opiskelijat opiskelevat opettajiensa johdolla koulussa täyden vuorokauden ajan.

Sisäänmarssitempaus alkaa torstaina aamulla kello 8 ja jatkuu perjantaihin aamukahdeksaan.

– Pidämme normaalit oppitunnit torstaina iltakahdeksaan asti. Välillä syömme ja opettajat ovat koko ajan paikalla, kertoo Kelloseppäkoulun rehtori Tiina Parikka.

Työturvallisuuden vuoksi sähköisiä työkaluja, kuten sorvia ei enää käytetä iltakahdeksan jälkeen. Käytössä ovat tuolloin käsityökalut, esimerkiksi viilat ja pinsetit. Myöhäisiä tunteja hyödynnetään myös koneistojen pesussa.

Kellosepäksi ja mikromekaanikoksi opiskelevien lähiopetustunnit uhkaavat vähentyä puoleen vaadittujen säästötoimien takia.

Työssä vaadittava tarkkuus ja osaamisen taso jäävät saavuttamatta säästöjen toteutuessa.

Rehtori Parikka muistuttaa, että perustutkintoa varten opiskelija tarvitsee 30 lähiopetustuntia viikossa kolmen vuoden ajan. Pitkäjänteistä harjaantumista vaativiin kädentaitoihin ei voi oppia videolta tai verkosta tai itseopiskeluna. Ammattiin valmistumiseen tarvitaan ohjausta ja laitteita.

Jos säästölinja jatkuu, alan korkea osaaminen loppuu Suomesta, Parikka ennustaa.

– Meiltä on jo leikattu rahoituksesta 21 prosenttia vuodesta 2013 lähtien, vaikka kustannukset ovat kasvaneet. Voimme jatkaa tätä menoa enintään kuusi vuotta, sitten se loppuu.

Parikka pitää ongelmana sitä, että ammattikoulutusta käsitellään yhtenä könttänä.

Kelloseppäkoulusta valmistuneet kellosepät ja mikromekaanikot työllistyvät hyvin muun muassa tarkkuusteollisuuden yrityksissä ja vientiyrityksissä. Viime keväänäkin ammattiin valmistuneista kaikki ovat työllistyneet.

Kelloseppäkoulu on yksityinen ammattioppilaitos, jota ylläpitää Kellosepäntaidon Edistämissäätiö.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu