John Webster kannustaa torjumaan ilmastonmuutosta omilla valinnoilla

Elokuvaohjaaja John Websterin mielestä meillä on kiire jarruttaa ilmastonmuutosta. Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Anneli Tuominen-Halomo

KULTTUURI Elokuvaohjaaja John Websterin mielestä jokainen vaikuttaa valinnoillaan ilmastonmuutokseen.

Elokuvaohjaaja John Websterillä on henkilökohtainen ote aiheeseensa. Edellisessä elokuvassa Katastrofin aineksia (2008) Websterin perhe välttää öljyn kuluttamista vuoden ajan.

Ilmastonmuutos ei jättänyt ohjaajaa rauhaan, joten hän pureutuu siihen myös DocPoint-festivaalilla ensi-iltansa saavassa Tulevilla rannoilla -elokuvassa.

– Kun aloin tehdä tätä elokuvaa, tutustuin tulevaisuuden näkymiin tieteellisten artikkelien kautta. Ne antoivat entistäkin synkemmän kuvan tilanteesta, Webster sanoo.

Kyse on jokaisen omasta tahdosta tehdä valintoja."

Elokuvassa pohditaan, voiko yksi ihminen vaikuttaa valinnoillaan koko maailmaan. Millaisen perinnön me jätämme omille jälkeläisillemme?

Webster painottaa, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi meidän tulisi kyetä välittämään samalla tavalla niistäkin sukupolvista, joita emme tule tapaamaan kuten nyt välitämme omista lapsista ja lapsenlapsistamme.

John Webster koki 12-vuotiaana henkilökohtaisen maailmanlopun, kun hänen isänsä kuoli yllättäen. Isänä hän alkoi miettiä omien lastensa ja seuraavien sukupolvien tulevaisuutta. Menettämisen pelko ahdisti.

– Tulevilla rannoilla -elokuvan teko oli matka. Sen lähtökohta oli synkkä, mutta nyt olen vakuuttunut siitä, että yksi ihminen voi tehdä paljon maailman pelastamiseksi. Näytöksestä voi lähteä pois toiveikkaana.

Websterin mielestä me voimme vaikuttaa maailmaan – niin hyvässä kuin pahassakin – tavoilla, joita emme edes itse huomaa.

Monet ihmiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta he eivät tiedä, mitä he voisivat tehdä.

– Asioihin voi vaikuttaa valitsemalla ekosähkön ja miettimällä, millä liikkuu tai mitä syö tai ketä äänestää.

– Meillä on käytettävissä tietoa ja teknologiaa ja se tekee minut toiveikkaaksi. Kyse on jokaisen omasta tahdosta tehdä valintoja, Webster sanoo.

Webster on toiveikas, koska me suomalaiset olemme tottuneet kantamaan huolta myös tulevista sukupolvista. Metsänhoito ja maanviljellys ovat sellaisia aloja, joilla tehdään ratkaisuja, joiden tuloksista ei itse välttämättä pääse koskaan nauttimaan.

Tulevilla rannoilla -elokuvaa kuvattiin muun muassa Espoossa, Huippuvuorilla, Marshall-saarilla sekä kahdella junamatkalla halki Siperian ja USA:n. Aineistoa kertyi satoja tunteja.

John Webster teki uusinta elokuvaansa täyspäiväisesti vuodesta 2013 lähtien. Pelkästään rahoituksen hankintaan meni kaksi vuotta. Elokuva on myyty ennakolta saksankieliseen Eurooppaan ja Norjaan.

DocPoint

16. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 23.–29.1.2017.

Tulevilla rannoilla -elokuva (englanniksi Little Yellow Boots) saa ensi-iltansa DocPoint -festivaalilla 25.1. kello 20 Savoy-teatterissa, 27.1. kello 19 Orionissa ja DocPoint-jatkoilla 31.1. kello 19.30 Sellosalissa.

DocPoint-festivaalin ohjelmistossa on yhteensä 156 lyhyttä ja pitkää elokuvaa.

Koko ohjelmistossa esiin nousevia teemoja ovat media, seksuaalisuus, urbaani Afrikka, autismin kirjo ja avaruusmatkailu.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä