Puheenaihe

Tyttöjengi pahoinpiteli taas nuoren kauppakeskuksessa – Poliisi: Jo 10 tapausta, "voi puhua jengiytymisestä"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Sellon kauppakeskuksessa Espoossa pahoinpideltiin sunnuntai-iltana alle 15-vuotias nuori, pääosin tytöistä koostuvan nuorisojengin toimesta. Poliisin saavuttua paikalle tekijät olivat jo poistuneet. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Länsi-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Vesa Nevala kertoo, että pahoinpitely on jo kymmenes poliisin tietoon tullut, samaan vyyhtiin liittyvä tapaus kauppakeskus Sellon lähellä.

– On tullut esille tällaisia ryhmädynaamisia motiiveja. Ei voida puhua täysin satunnaisista uhreista. Tietyllä tavalla voi puhua jengiytymisestä, mutta kyseessä ei välttämättä ole tällainen kaupungilla riehuva nuorisojengi, Nevala sanoo.

Voi puhua jengiytymisestä.

Tapauksiin on Nevalan mukaan tekijöiden ikään nähden liittynyt poikkeuksellisen rajua väkivaltaa. Vakavilta loukkaantumisilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Uhreja on kymmenkunta ja epäiltyjä tekijöitä saman verran. Osa uhreista on epäiltyinä toisissa pahoinpitelytapauksissa.

– On tullut ilmi jonkinlaisia kostotoimenpiteitä aiemmista tapauksista, Nevala kertoo. Lisäksi on viitteitä siitä, että poliisille asiasta puhuneita on myös uhkailtu.

Ensimmäinen vyyhtiin liittyvä pahoinpitely tapahtui jo vuoden 2016 syyskuussa, mutta ilmiöksi tyttöjengien pahoinpitelyt paisuivat tammikuun aikana, Nevala kertoo. Muut pahoinpitelyt ovat sattuneet tammikuun aikana.

Pahoinpitelyt on Nevalan mukaan tehty pääosin nyrkein ja potkimalla. Uhria on osissa tapauksissa pidetty kiinni pahoinpitelyn aikana.

– On viitteitä, että tarkoituksellisesti on ohjattu tapahtumat sellaisiin paikkoihin missä on mahdollisimman vähän valvontaa.

Suurin osa tekijöistä sekä uhreista on 13-15-vuotiaita tyttöjä, mutta myös poikia on ollut mukana. Poliisin mukaan mukana on ollut muutamia vanhempia nuoria.

– Nyt selvitetään, onko taustalla joitakin vanhempia agitaattoreita, Nevala sanoo.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty videoita pahoinpitelyistä. Toistaiseksi poliisilla ei ole tiedossa, kuvattiinko myös sunnuntaina tapahtunutta pahoinpitelyä.

Suurin osa nuorista on Espoon alueelta.

Poliisi tutkii vyyhtiä ja tekee Nevalan mukaan laajaa yhteistyötä sosiaaliviranomaisten sekä Espoon kaupungin kanssa.

Sellon toimitusjohtaja Matti Karlsson kertoo, ettei kauppakeskus tarkemmin kommentoi turvallisuuteen liittyviä asioita, mutta toimenpiteisiin on ryhdytty.

Myös poliisin valvonta on aktiivisesti paikalla ja tutkinnassa mukana, Nevala sanoo.

– Hyvässä yhteistyössä poliisin, kaupungin sosiaalitoimen ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.

– Olemme pohtineet, miten nämä tapaukset saataisiin loppumaan. Olemme vedonneet lasten vanhempiin ja silminnäkijöihin että tapaukset tuotaisiin poliisin tietoon.

– Poliisi on puuttunut näihin tapauksiin heti ja vahvoilla toimenpiteillä, Nevala korostaa.

Poliisi toivoo asiasta jotakin tietäviä ottamaan yhteyttä: p. 0295 413 031 tai sähköpostitse: [email protected].

 

Juttua päivitetty 14.39: lisätty Sellon toimitusjohtajan kommentit.

Lisää aiheesta: 

Tyttöjengit kuvasivat pahoinpitelyitä: Nuoria tyttöjä lyötiin nyrkillä ja potkittiin19.1.2017 17.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu