Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä

Yhä useampi haluaa kokeilla kasvisruokaa ja tuhannet jopa ryhtyivät tammikuussa vegaaneiksi.

Oikeutta eläimille

Yli 3 200 kävijää tutustui messupäivän aikana yli 40 yrityksen vegaanituotteisiin Suvilahdessa järjestyillä Vegemessuilla.

Juha Kerola/ Vegemessut

Huippukokit Hans Välimäki ja Sasu Laukkonen taituroivat kasvisannoksia Vegemessuilla. Kuvassa keskellä juontajana toiminut Mikko Kosonen.

Juha Kerola/ Vegemessut

RUOKAVALIOT Yhä useampi yritys haluaa tavoittaa kasvavan kuluttajaryhmän.

Kaikkiaan 5 500 suomalaista ilmoittautui tammikuussa mukaan Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen Vegaanihaasteeseen.

– Se on enemmän kuin koskaan. Pääkaupunkiseudulla haasteen otti  vastaan nelisenkymmentä ravintolaa, kertoo Vegaanihaasteen tiedottaja Satu Saunio.

Viime viikonloppuna veganismi näytti voimansa Helsingin Suvilahdessa. Vegemessut saattoi yhteen yli 40 näytteilleasettajaa ja yli 3 200 kävijää. Kokonaan vegaaniseen tarjontaan keskittynyt ruokakulttuuritapahtuma lupaa palata ensi vuonna tuplasti suuremmassa tilassa.

–  Suunnitelmat ovat jo täydessä vauhdissa, tila varattuna ja yhteistyökumppaneita ensimmäisten messujen jäljiltä mukana. Messut olivat jättimenestys ja aiomme jatkossakin vastata tähän kysyntään ja laajentaa konseptia vähitellen, messujen tuottaja Suvi Auvinen kertoo.

Tammikuussa nähtiin myös se ihme, että huippukokit tekivät huimia annoksia pelkistä kasviksista. Maailman arvostetuimmassa kokkikisassa, 30-vuotiaassa Bocuse d’Orissa, perinteisesti kalaraaka-aineesta tehty lautasannos oli päätetty vaihtaa ajan hengen mukaisesti vegaaniseksi.

Tammikuu loppui, mutta vegaanielämä jatkuu."

Tammikuu vaihtui helmikuuksi ja moni luopui sekä uudenvuodenlupauksistaan että tipattomuudesta. Mutta vegaanielämä jatkuu.

– Haasteeseen voi ilmoittautua mukaan koska tahansa. Se jatkuu koko vuoden. Näkyvin kampanjointi vain keskittyy tammikuuhun, Saunio selvittää.

Neljä vuotta sitten 700 osallistujan tempauksena käynnistynyt Vegaanihaaste on hyvä mittari veganismin suosiolle. Toinen mittari on kaupallinen kiinnostus. Viime vuonna vegaanituotteiden tarjonta hypähti aivan uudelle tasolle ja alkutalvi lupaa, että tästä vuodesta tulee vielä vilkkaampi.

– Uusia juttuja on tullut ihan hirveästi. Edellistä uutuustuotetta ei edes ehdi maistaa, kun taas tulee jotain uutta, kuvaa Saunio.

Vegaanihaasteessa väkeä autetaan selviämään arjesta lähettämällä kauppalistoja ja reseptejä. Uutuuseinekset ovat Saunion mielestä silti hyvä lisä kiireisiin hetkiin.

Jos pää menee uusien tuotteiden hehkutusta kuunnellessa pyörälle, apua voi etsiä lukuisista viime aikoina ilmestyneistä kirjoista.

Uusin, Tatu LehtovaaranVaihtoehdot lihalle, esittelee selväsanaisesti eri proteiinivalmisteet ja antaa kaikille reseptejä.

Tammikuussa ilmestynyt Vegaanihaaste kertoo mitä tapahtui, kun Maarit Kytöharju ryhtyi vegaaniksi ja opastaa helpoilla resepteillä alkuun.

Elämäni vegaanina -kirjassa joukko tunnettuja vegaaneja kertoo, miksi on vaihtanut ruokavalionsa kokonaan kasvisperäiseksi.

Tietoa Vegaanihaasteesta on osoitteessa www.vegaanihaaste.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen