Puheenaihe

"Minua on solvattu, minua päin on syljetty" - kampanja rohkaisee puuttumaan häirintään liikennevälineissä

Ystävänpäivänä, tiistaina 14.2, kampanjan vapaaehtoiset jalkautuvat Helsingin, Espoon ja Vantaan solmukohta-asemille jakamaan tietoa ja kertomaan kampanjasta.

Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja

Pääkaupunkiseudun asemilla, busseissa, metroissa ja ratikoissa kampanjoidaan kaksi viikkoa joukkoliikenteessä tapahtuvan häirinnän ja syrjinnän kitkemiseksi.

Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjassa on mukana syrjintää omakohtaisesti kokeneita henkilöitä sekä muita joukkoliikenteen käyttäjiä ja julkisuuden henkilöitä. Kampanjasivuilla he kertovat kokemuksistaan ja siitä, miksi syrjinnän vastustaminen on tärkeää.

Näin kertoo Michaela Moua kokemuksistaan kampanjasivustolla:

"Kasautuneet rasismikokemukset ovat jättäneet minuun pysyvän muistijäljen. On uuvuttavaa jatkuvasti puolustaa omaa ihmisyyttään, olemassaoloaan ja suomalaisuuttaan. Jokaisesta joukkoliikennevälineestä minulla on tarina siitä, kuinka minua on nimitelty, solvattu, minua päin on syljetty tai käyty fyysisesti käsiksi. Muistan jokaikisen kokemuksen. Vielä yksityiskohtaisemmin muistan kuitenkin ne muutamat kerrat, kun joku sivustakatsoja on puuttunut tilanteeseen ja ollut minun puolellani. Kerrankin! Aina kun yksi henkilö tekee solvaajalle selväksi tavalla tai toisella, ettei käytös ei ole hyväksyttävää, mukaan on myös liittynyt muita ihmisiä. On uskomaton tunne, kun joku täysin vieras ihminen on valmis asettumaan puolelleni. Sanomaan, että 'hei, mä oon sun jengissä'."

Kampanja rohkaisee joukkoliikenteen käyttäjiä puuttumaan häirintään ja antamaan tukensa häirinnän ja syrjinnän kohteeksi joutuneille kanssamatkustajille. Tuen osoittaminen on yksinkertaista: pienikin ele usein riittää. Kun yksi osoittaa tukensa, se kannustaa muitakin tulemaan syrjinnän kohteen tueksi. Kampanjassa ohjeistetaan myös ilmoittamaan tapahtuneesta kuljettajalle, järjestyksenvalvojalle tai poliisille.

Ystävänpäivänä, tiistaina 14.2, kampanjan vapaaehtoiset jalkautuvat Helsingin, Espoon ja Vantaan solmukohta-asemille jakamaan tietoa ja kertomaan kampanjasta.

Kampanjan takana ovat Helsingin seudun liikenne (HSL), Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ja Ihmisoikeusliitto.

– Joukkoliikennevälineet kuuluvat kaikille. Haluamme toimia sen puolesta, että jokainen matkustaja voi tuntea olonsa turvalliseksi. Häirintää ja syrjintää emme hyväksy missään muodossa, sanoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink sanoo.

– Erimuotoista syrjintää esiintyy kaikissa julkisissa tiloissa. Sitä kohtaavat esimerkiksi vammaiset ihmiset ja seksuaalivähemmistöt. Myös rasistista tai sukupuolesta johtuvaa häirintää kokevat monet. Syrjintää kokeneet sanovat, että pahinta on yksin jääminen. Itseään ei kannata vaarantaa haastamalla mahdollisesti aggressiivista solvaajaa. Sen sijaan jokainen voi osoittaa tukensa kiusatulle: voi mennä syrjityksi joutuneen viereen istumaan, katsoa silmiin tai kysyä, tarvitseeko hän apua, kommentoi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Lisää aiheesta: 

Insinööri sai haukut päälleen bussissa – "Mies ei lopettanut, vaikka sanoin, että maksan verot Suomeen ja rakennutan hänenkin lastensa koulut"16.1.2017 13.13
Solvauksia bussissa saanut insinööri: Mietin uskallanko enää puhua lapsilleni unkaria julkisilla paikoilla16.1.2017 19.40
NU: 14-vuotias pyysi pienempää ääntä koulubussissa – sai pahoinpitelijät kimppuunsa9.11.2016 16.17

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu