Harva lääkäri kannattaa eutanasiaa – "Iso osa ei halua tällaista päätäntävaltaa"

Minna Kaarisalo (vas.), Reino Pöyhiä, Heikki Pälve, Outi Hirvonen ja Juha Hänninen esittelivät Tyksissä Lääkäriliiton eutanasia-kyselyn tuloksia.

Tomi Kangasniemi

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi on tulossa eduskuntakäsittelyyn. Tuore kysely kertoo, että lääkäreistä Suomeen eutanasian sallivan lain haluaisi vain 17 prosenttia. Viime syksynä tehdyn väitöstutkimuksen mukaan kansalaisista taas jopa 85 prosenttia hyväksyisi eutanasian.

– Eutanasiaan sisältyy paljon väärinkäsityksiä, ja kansa vastaa kysymykseen eri lailla kuin saattohoitoon erikoistunut lääkäri, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve tähdentää.

Lääkäriliiton kysely toteutettiin nimenomaan kuolevia hoitaville lääkäreille. Pälven mukaan kysely osoittaa, että lääkärit eivät halua ottaa vastuuta potilaan kuolemasta päättämisestä.

– Lääkärin tehtävänä on päättää hoidosta, ei elämästä, Pälve kiteyttää.

Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen tosin muistuttaa, että lääkärit tekevät tällaisia päätöksiä nytkin.

– Jatkuvasti tehdään ratkaisuja ihmiselämästä - esimerkiksi, kun päätetään suoritetaanko joku leikkaus.

Lääkärit soisivat joka tapauksessa, että päätöksiä elämän päättämisestä ei sysättäisi tulevaisuudessakaan vain lääkäreiden vastuulle vaan ratkaisuja tehtäisiin moniammatillisissa tiimeissä. Näihin voisi kuulua esimerkiksi psykologi, hoitaja ja pappi. Lisäksi ratkaisua tekemässä voisi olla omainen.

Eutanasiaan liittyy monia hankalia kysymyksiä. Yksi tällainen on kokemus kivusta ja kärsimyksestä. Lääkärit keskittyvät työssään helposti kivun fyysiseen puoleen, kun pitäisi huomioida myös sen sosiaalinen ja psyykkinen ulottuvuus.

Fyysistä kipua voidaan lievittää lääkkeillä, mutta miten toimitaan esimerkiksi psyykkisen kärsimyksen kanssa?

– Miten pitäisi määritellä kärsimyksen määrä? Iso osa lääkäreistä ei halua tällaista päätäntävaltaa, Pälve muistuttaa.

Lääkäreiltä kysyttiin samassa tutkimuksessa myös saattohoitolaista. Se sai huomattavasti enemmän kannatusta, ja 71 prosenttia lääkäreistä asettui lain kannalle. Saattohoidon ongelmana tällä hetkellä on, että monissa kunnissa sitä ei ole saatavilla ollenkaan.

– Sitä on voimakkaasti kehitetty, ja useisiin kuntiin on tullut kotisairaaloita ja kuoleva potilas voi saada apua kotiinsa. Joka kunnasta ei kuitenkaan löydy kotisairaanhoitoa tai tukiosastoa, mihin voi koska vain tulla ja päästä vuodeosastolle, syöpätautien erikoislääkäri Outi Hirvonen Tyksistä muistuttaa.

– Jos potilas taas on kotisairaanhoidon piirissä, hän voi milloin tahansa päätyä vetoisalle käytävälle päivystykseen, missä kukaan ei tiedä mitä hänelle tehdään. Pahimmillaan potilaat päätyvät teho-osastolle, eivätkä he sinne kuulu. Lääkärikunta toivoo vahvasti saattohoitolakia, jotta kuolevilla potilailla olisi oikeus saada saattohoitoa tasalaatuisesti eri puolilla maata, Pälve lisää.

Saattohoitolaista tehtiin muutama vuosi sitten vastaava kansalaisaloite kuin eutanasiasta. Se ei kuitenkaan kerännyt riittävästi allekirjoituksia, jotta aloite olisi edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi