Murtomiehet töissä Espoossa – talon sisälle tiirailtiin yöllä taskulampun valossa ja poika kohtasi varkaan kotonaan

Varkaat murtautuvat taloihin yleensä vääntämällä oven auki. Kuva on arkistokuva eikä se liity Espoon murtoihin.

Arkisto/ Anton Soinne

Murtomiehet ovat ahkeroineet eri puolilla Espoota tammi- ja helmikuussa.

Poliisi on kirjannut alkuvuoden aikana yli kymmenen murtautumista omakoti- ja pientaloihin. Viime viikonloppuna Lippajärvellä tunkeuduttiin omakotitaloon tyypillisellä tavalla.

– Sisään mentiin ovi vääntämällä ja sisältä anastettiin omaisuutta, kertoo Länsi-Uudenmaan rikoskomisario Janne Saari.

Samana lauantaiyönä lähistöllä sijaitsevan talon asukas havahtui siihen, että joku tiiraili sisätiloihin taskulampun valossa. Asukas ei tavoittanut hiippailijaa, mutta aamulla talon ympäriltä löytyivät kahdet jalanjäljet.

Kyse voi olla kohdetta hakevista rikollisista, arvelee Saari.

Lippajärven murtoon epäillään osallistuneen ainakin kaksi henkilöä. Tuntomerkit jäävät vähiin; tikkitakki ja tumma pipo.

Vastaavia murtoja on tehty myös Kaitaalla, Laaksolahdessa ja Nöykkiössä. Kyse on selkeästi rikossarjasta, katsoo Saari.

Viime perjantaina Nöykkiössä nuori poika kohtasi murtovarkaan kotonaan. Ovikello oli soinut, mutta poika ei ollut avannut ovea. Kohta murtautuja tuli ovesta sisälle ja ehti anastaa vähäisen määrän koruja.

– Poika kohtasi murtautujan, mutta tilanteeseen ei liittynyt fyysistä uhkaa, Saari sanoo.

Ovikelloa soittamalla varkaat tarkastavat, onko ketään kotona. Jos ovi avataan, he keksivät asiakseen jonkin tekosyyn.

Länsiväylän tietojen mukaan esimerkiksi Laaksolahdessa on kierrelty ovilla kauppaamassa hälytysjärjestelmiä. Samalla on voitu tarkistaa lukkoja.

Asukkaalle voidaan esittää turvalaiteyrityksen kortti. Sellainen on kuitenkin melko helppo väärentää.

Saaren mukaan koteihin murtaudutaan pääosin päivällä, kun ketään ei ole kotona tai sitten johonkin aikaan yöllä, kuten Lippajärvellä tehtiin.

Varkaat vievät pääosin taskuun tai reppuun mahtuvaa tavaraa kuten koruja ja pienikokoista elektroniikkaa.

Poliisille on kertynyt muutamia havaintoja asuinalueilla kierrelleestä parivaljakosta.

Toinen miehistä on huomattavan pitkä, yli 190 -senttinen. Molemmat miehet ovat hoikkia. Ainakin toisen hiukset ovat vaaleat. Vaatteet ovat tummat.

– Kun murtomiehet etsivät sopivaa keikkapaikkaa, he yleensä jättävät auton kauemmaksi ja kiertelevät alueita jalkaisin, Saari selvittää.

Viime viikolla Espoon käräjäoikeus vangitsi 41-vuotiaan liettualaisen miehen, jota epäillään useista asuntomurroista ja törkeistä varkauksista muun muassa Kirkkonummella, Riihimäellä, Keravalla ja Hollolassa.

Kotietsinnässä miehen hotellihuoneesta löytyi noin kaksi kiloa kulta- ja hopeakoruja sekä tietokoneita. Hän oli tullut Suomeen tammikuun lopulla.

Written by:

Klaus Nurmi

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Asuntomurroissa nyt selkeä piikki Espoossa – näillä konsteilla voro kääntyy oveltasiOvelat murtomiehet iskivät Lähderantaan ja Karakallioon – saaliiksi korujaMurtojen uhrit hakivat varastettuja tavaroitaan – poliisiasemalla tiivis tunnelmaOpiskelijat murtautuivat 100 taloon, tulitikutkin kelpasivat – "Kyse kieroutuneesta harrastuksesta"