Ikääntyneistä tuli vip-asiakkaita Espoossa – saavat 165 miljoonan euron sairaalan

Yhden hengen huoneet takaavat oman rauhan ja vähentävät myös sairaalainfektioita, esittelevät perusturvajohtaja Juha Metso ja johtava ylilääkäri Jorma Teittinen.

Klaus Nurmi

Johan Olin ja Aamu Song tekivät 18 Maljakkopuuta uuteen sairaalaan. Puusta voi ottaa kukkamaljakon huoneeseen.

Klaus Nurmi

Espoon sairaala avataan maaliskuussa. Rakentaminen kesti yli kolme vuotta.

Klaus Nurmi

HOITO Jorvin kampuksella aloittava Espoon sairaala tähtää ikä-ihmisten nopeaan kuntoutukseen.

Vain pieni loppusilaus enää ja Espoon sairaala on valmis aloittamaan toimintansa.

Henkilökunta ja potilaat muuttavat sisään viikon aikana alkaen 6. maaliskuuta. Tuliterä sairaala on ikäihmisten hoidon ja kuntoutuksen osaamiskeskus.

– Tämä sairaala tulee meidän vip-asiakkaillemme, hehkuttaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Rakennustakin tärkeämpää on kuitenkin uusien toimintatapojen kehittäminen niin, että ikäihmiset eivät jää pysyvästi vuodepotilaaksi tai laitoshoitoon, hän painottaa.

Kuntoutusta on tarjolla jopa kuusi tuntia päivässä. Tavoitteena on, että potilas pääsee nopeasti hoitoon ja kuntoutukseen ja takaisin kotiin mahdollisimman hyvässä kunnossa.

– Haemme henkilö- ja perhekeskeistä hoitotapaa eli kutsumme potilaan läheiset mukaan. Kuuntelemme, mikä on henkilölle itselleen tärkeää, Metso kuvaa.

Sairaalan sijoittuminen Jorvin sairaalan kampukselle avaa uusia yhteistyön mahdollisuuksia, toteaa johtava ylilääkäri Jorma Teittinen.

– Olemme suunnitelleet toimintaa yhdessä Husin kanssa. Tuotamme palveluja sote-hengessä niin, että käyttäjä ei aina edes tiedä, onko hän tekemisissä Husin vai Espoon kaupungin työntekijän kanssa.

Yhteistyötä tehdään erityisesti palliatiivisessa eli oireenmukaisessa hoidossa, saattohoidossa, ikääntyneiden käytöshäiriöiden hoidossa sekä kivun hoidossa. Teittisen mukaan juuri kivun hoito on erityisen tärkeää.

Ikääntyneen toimintakyky halutaan palauttaa sairauden jälkeen entiselleen tai mahdollisimman hyväksi.

– Ikääntynyt sairastaa eri tavalla kuin työikäinen esimerkiksi keuhkokuumetta tai sydänoireita, siksi hoitokin vaatii erityistä aktiivisuutta ja osaamista, muistuttaa Teittinen.

Sairaalan tarjoamat palvelut ulottuvat myös potilaan kotiin. Oman kahvinkeittimen kanssa ja omassa kylpyhuoneessa on järkevämpää harjoitella kotona pärjäämistä kuin sairaalassa, Teittinen katsoo.

Puheterapiakin voidaan hoitaa etäyhteyden kautta.

Teittinen tähdentää, että kehon kuntouttamisen lisäksi huomio on kiinnitettävä myös hoidettavan henkiseen ja sosiaaliseen toipumiseen.

Huoneet, osastot, käytävät ja sisäpihat ovat tarkoituksenmukaisia ja myös viihtyisiä.

Tyylikkäät kalusteet ja hillityt värit vähentävät laitosmaisuutta. Lisäksi sairaalassa on myös Espoon laajin julkisen taiteen kokoelma.

Henkilökuntakin osallistui teosten valintaan, joita on noin 270 Espoon modernin taiteen museon kokoelmista. Lisäksi sairaalaan on toteutettu kuusi tilausteosta eri taitelijoilta. Oona Tikkaojan alumiiniveistos Helix kiemurtelee ulkona pääsisäänkäynnin lähellä muistuttaen dna-kierrettä tai käärmettä, lääketieteen symbolia.

Potilaita laajalta alueelta

Espoon sairaalassa on viisi osastoa ja 255 potilaspaikkaa.

Saattohoidon yksikössä Villa Glimsissä on 15 paikkaa.

Henkilökunnan vahvuus on 403, joista lääkäreitä on 31, terapeutteja noin 60 ja loput hoitajia.

Sairaalaan muuttavat Muuralan ja Puolarmetsän sairaalat, Jorvin terveyskeskusosastot sekä Kauniaisten ja Kirkkonummen terveyskeskussairaalat.

Sairaalan rakentaminen maksoi noin 165 miljoonaa euroa.

Written by:

Klaus Nurmi

Ota yhteyttä