Puheenaihe

Espoon vetovoimaisin alue kompastui homepommiin – 600 koululaista kuljetetaan päivittäin väistötiloihin

KOULUT Tapiolan molemmat alakoulut ovat käyttökelvottomia ja päivähoidossa on kaupungin huonoin tilanne. Kuutisensataa lasta kuljetetaan päivittäin Espoonlahteen ja Järvenperään.

Aki Kangasharju saattoi lapsensa Saskian Aarnivalkean koulun edestä lähtevään bussiin torstaina. Noin puolet koulun oppilaista kuljetetaan väistökouluihin kolmella bussilla aamukahdeksalta. Toinen kuljetus lähtee noin tuntia myöhemmin.

Päivi Tuovinen

 

Tapiolan keskustassa ei ole ainuttakaan alakoulua, jossa voisi käydä koulua. Kuutisensataa alakoululaista kuljetetaan Tapiolasta busseilla päivittäin oppiin eri puolille Espoota. Erittäin huonokuntoisiksi luonnehdittujen Jousenkaaren ja Aarnivalkean koulujen oppilaat kyyditään Espoonlahteen ja Järvenperään sekä Auroran ja Westendinpuiston kouluihin.

Olisin toiveikas, ettemme joudu odottamaan tiloja omalta alueelta vuosikausia.”

Lapsiperheiden elämää Tapiolassa ei myöskään helpota se, että alueella on reilun sadan päivähoitopaikan vaje. Puolet kaupungin varhaiskasvatuksen hoitopaikkavajeesta koskee Tapiolan aluetta. Tapiolan alueella on myös yhdeksän epätarkoituksenmukaista päivähoidon toimipistettä.

–Tapiolaan nousee uudisrakennuksia ja väestömäärän ennustetaan kasvavan. Tästä huolimatta Espoon helmessä ei ole yhtä ainutta alakoulua tällä hetkellä, ihmettelee kahden Aarnivalkean koululaisen äiti Kati Nisunen.

Jenni Koski, sanoo, että Tapiolassa on unohdettu lapset. Hänen kaksi lastaan käyvät myös Aarnivalkean koulua.

– Tapiolassa on hälyttävä kontrasti. Rakennetaan liiketilaa, asuntoja, parkkihalleja ja kaikenlaisia hienouksia, mutta pienten koululaisten koulujen annetaan mädäntyä. Nämä koululaisethan ovat kuitenkin kaupungin tulevaisuus, Koski muistuttaa.

Espoon suomenkielisen perusopetuksen kehittämispäällikkö Juha Nurmi myöntää Tapiolan tilanteen olevan hankala. Hän sanoo kuitenkin olevansa toiveikas, etteivät Tapiolan alakoululaiset joudu odottamaan koulua omalta alueelta vuosikausia.

– Tämä asia on nyt meillä pinnalla. Etsimme yhdessä Tilapalvelujen kanssa ratkaisua, että saisimme järjestettyä perusopetuksen Tapiolan alakoululaisille omalla alueella, Nurmi vakuuttaa.

Aarnivalkean koululle etsitään parhaillaan pidempiaikaisia väistötiloja.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty Pohjois-Tapiolan koulun tiloja.

Selvityksessä on myös, löytyisikö Tapiolasta kohtuullisin kustannuksin koulutiloiksi muunneltavia tiloja.

Osa Aarnivalkean koulun vanhemmista on aktivoitunut väistötila-asiassa. He vastustavat väistöä Pohjois-Tapiolan kouluun, sillä myös Pohjois-Tapiolassa on oireiltu sisäilmaongelmien vuoksi.

– Olemme vaatineet täydellistä kuntokartoitusta rakenneavauksineen Pohjois-Tapiolan lukioon, jotta näitä Aarnivalkean koulun sädesienestä aika pahastikin altistuneita lapsia ja aikuisia ei vietäisi uuteen ongelmapaikkaan, Nisunen kertoo.

Osa vanhemmista haluaisi siirtokelpoiset tilat Silkkiniitylle vanhan koulun läheisyyteen. Parakkeja ajetaan adressilla. Adressiin parakkien puolesta oli keskiviikkona saatu noin 250 allekirjoitusta.

Uusia ratkaisuja tarvittaisiin, sillä Tapiolan alueen peruskoululaisten määrän ennakoidaan kasvavan noin 11 prosenttia vuoteen 2021 mennessä ja noin 15 prosenttia vuoteen 2026 mennessä.

– Jos Pohjois-Tapiolan lukion siirto Otaniemeen onnistuu, voisimme saada lukion tilat perusopetuksen käyttöön ja iso osa tuosta 15 prosentin oppilasmäärän kasvusta saataisiin katettua jo tällä, Nurmi sanoo.

Myöskään päivähoitopaikat eivät ole Tapiolassa pysyneet kasvavan alueen vauhdissa.

– Meillä on reilun sadan hoitopaikan vaje, kertoo varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Sanna Malmström.

Hoitopaikkavajetta on paikattu tilapäisratkaisuin, ja kaikille lapsille on järjestetty hoitopaikka. Joihinkin päiväkoteihin on saatettu ottaa yksi kasvattaja ja muutama lapsi lisää. Lisäksi yksi Silkkiniityn päiväkodin ryhmä toimii kerrostalon alakerrassa Olarissa.

Helpotusta on tiedossa, sillä Pohjois-Tapiolan päiväkoti valmistuu loppuvuodesta. Uuteen päiväkotiin saadaan tilat kahdeksalle ryhmälle.

– Olemme koko ajan etsineet myös uusia tiloja. Esimerkiksi Mankkaan neuvolan ja hammashoitolan tilat on tarkoitus remontoida syksyksi päiväkodiksi.

Haukilahden purettavan päiväkodin lapset saavat väliaikaiset tilat toukokuussa Haukilahden kirjastosta.

Kun Haukilahden uusi päiväkoti valmistuu noin kahden vuoden kuluttua, sinne saadaan tilat kahdeksalle päiväkotiryhmälle.

Tapiolan alueella on myös useita yksityisiä päiväkoteja. Esimerkiksi Laajalahdessa aloitti tammikuussa yksityinen Touhula.

Uusien hoitopaikkojen tarve jatkuu tulevaisuudessakin. Ennusteen mukaan päiväkoti-ikäisten lasten määrä kasvaa Tapiolan alueella vuoteen 2021 mennessä 170 lapsella ja vuoteen 2026 mennessä vielä noin 230 lapsen verran lisää.

 

Lue myös: Perheet harkitsevat jopa muuttoa pois Tapiolasta

Pääkirjoitus: Tapiola pyllistää lapsiperheille

 

 

Koulujen kurja kohtalo

Jousenkaaren koulu joutui väistöön Espoonlahteen viime vuoden toukokuussa. Koulu on osoittautumassa arvioitua huonokuntoisemmaksi. Suunnitelmissa on korjata koulun alapohja kokonaisuudessaan, ulkoseinät ja sokkelit sekä välipohjan ala- ja yläpinnat.

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelmassa sanotaan Jousenkaaren koulun peruskorjauksen ja laajennuksen valmistuvan elokuussa 2024. Koulun elinkaarta jatkavan korjauksen pitäisi valmistua tammikuussa 2018.

Aarnivalkean koulu joutui äkillisesti väistöön marraskuussa. Koulun on erittäin huonokuntoinen. Korjauskustannuksia lasketaan ja purkumahdollisuutta selvitellään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Aarnivalkean koulun opetus siirtyy sisäilmaongelmien vuoksi Järvenperään25.11.2016 12.03
Hallitus jyräsi Jousenkaaren koulun vanhemmat ja lautakunnan7.12.2016 13.46
Kina Jousenkaaren koulun korjaamisesta jatkuu29.11.2016 13.51
Tapiolan Jousenkaaren koulun oppilaille parakit – peruskorjaus käyntiin jo 201710.10.2016 13.25
Jousenkaaren koulua vaaditaan suljettavaksi yli 500 nimen voimin6.5.2016 14.42
Remontissa olleen Jousenkaaren koulun suojauksessa ollut puutteita – voi lisätä sisäilmaongelmista kärsineiden oireita17.4.2016 17.42
Homealtistus vei terveyden – Artulle ei löydy Espoosta koulua, jossa oireet eivät pahenisi19.11.2016 07.00
Tilapalveluiden pomo tuntee nahoissaan Espoon homekoulutilanteen – "Luottamuspula harmittaa"29.10.2016 11.20
Homekoulu korjattiin Espoossa 32 miljoonalla – liki kahden vuoden urakka20.6.2016 14.03
Espoo ei teetä kouluissaan kattavia sisäilmakyselyjä – joka kymmenes oppilas paossa väistötiloissa27.9.2016 11.10
Taas uusi espoolaiskoulu aiheuttaa oireita – "Opettaja sai hengitysvaikeuksia tunnin-parin jälkeen"29.5.2016 08.35
Taas uusi espoolaiskoulu, jossa kymmenillä oireita – "Ei ole muuta ratkaisua kuin etsiä terve väistökoulu" 13.1.2017 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu