Jo 250 000 pössyttelee vuosittain – Professori: "Paine muuttaa lakia kasvaa"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Kannabista on käyttänyt vuoden aikana 240 000 suomalaista, mikä on kaksinkertainen määrä kymmenen vuotta aiempaan verrattuna. Luvut käyvät ilmi vuonna 2014 tehdystä huumekyselystä ja THL tiedotti tuloksista perjantaina.

Myös viikoittain käyttävien määrä kaksinkertaistui vuodesta 2004 vuoteen 2014: viikoittain kannabista käyttää jo 35 000 ihmistä. Sen sijaan päivittäin käyttävien määrä on pysynyt vakaana noin 5 000–6 000 suomalaisessa. Lääkkeeksi enimmäkseen tai yksinomaan käyttäviä on joitakin tuhansia.

Tyyppikäyttäjä on nuori tai nuorehko kaupungissa asuva mies, joka polttelee kavereiden tarjoamaa marihuanaa.

– On ilmeistä, että mikäli kannabiksen kokeilu ja käyttö jatkavat yleistymistään, kasvavat paineet tarkistaa kannabispolitiikkaa ja nykyistä lainsäädäntöä. Mielipiteitä on omiaan lieventämään, jos vastaaja tuntee henkilökohtaisesti kannabiksen käyttäjän. Tällä hetkellä useimmat alle 35-vuotiaat tietävät lähipiiristään jonkun, joka on kokeillut kannabista, päättelee tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:n julkaisemassa tiedotteessa.

Pekka Hakkaraisen ja Karoliina Karjalaisen tutkimus kannabiksen käyttäjistä ja kannabiksen laillistamista sekä dekriminalisointia koskevista mielipiteistä julkaistiin perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Kannabiksen käyttäjät eivät ole yhtenäinen ryhmä. Tutkimuksen mukaan hyvin eri-ikäiset ja erilaisiin sosiaaliryhmiin kuuluvat käyttävät kannabista ja käyttötavat vaihtelevat suuresti.

Useimmat alle 35-vuotiaat tietävät lähipiiristään jonkun, joka on kokeillut kannabista.

Huumekyselyyn vastanneista voidaan kuitenkin löytää niin sanottu tyyppikäyttäjä: Hän on nuori tai nuorehko kaupungissa asuva mies, joka polttelee kavereiden tarjoamaa, usein kotikasvatettua marihuanaa satunnaisesti. Käyttö on viihdekäyttöä, johon liittyy runsas alkoholin kulutus.

Valtaosa eli noin 64 prosenttia käyttäjistä käyttää kannabista lähinnä silloin, kun joku tarjoaa sitä heille. Neljäsosa kannabiksen käyttäjistä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana käyttänyt tai kokeillut myös muita huumeita.

Kannabiksen käyttäjät juovat muuta väestöä enemmän alkoholia. Yli 60 prosenttia kannabiksen käyttäjistä kertoi käyttäneensä alkoholia ja kannabista samanaikaisesti vuoden aikana.

– Ajatus, että kannabiksen käyttö ehkäisisi alkoholinkulutusta, ei saa tukea kyselytutkimuksista, arvioi rikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mielipiteet kannabispolitiikan kehittämisestä olivat vahvasti jakautuneet. Yli 80 prosenttia kaikista huumekyselyyn vuonna 2014 vastanneista vastusti käytön dekriminalisointia tai viihdekäytön sallimista. Kuitenkin noin 40 prosenttia kaikista vastaajista katsoi, ettei kannabiksen polttamisesta tulisi käytännössä rangaista. Enemmistö kansalaisista katsoi myös, että kannabista pitää voida hankkia laillisesti lääkkeeksi.

Yli 80 prosenttia kaikista huumekyselyyn vastanneista vastusti käytön dekriminalisointia tai viihdekäytön sallimista.

Sen sijaan kannabiksen käyttäjistä yli 70 prosenttia kannatti Huumekysely 2014:ssä dekriminalisointia ja laillistamista. Myös he, joilla oli aikaisempaa omakohtaista kokemusta kannabiksesta, suhtautuivat sen käyttöön muuta väestöä huomattavasti vapaamielisemmin.

Koko väestössä kannabiksen laillistamista kannattavien osuus pysyi kymmenessä prosentissa vuoteen 2010 asti, mutta vuonna 2014 kannattajien osuus oli noussut 15 prosenttiin.

– Koska kannabiksen käyttö on vahvasti yhteydessä alkoholin kulutukseen, saattavat alkoholin käyttöä ehkäisevät toimenpiteet hillitä myös kannabiksen käyttöä, Pekka Hakkarainen sanoo.

Käyttäjän henna.sotamaa-leino@media.fi kuva
Henna Sotamaa-Leino