Maahanmuuttaja ihmettelee suomalaisten marinaa verotuksesta – "Ette arvosta, mitä teillä on"

Faisal tuli Suomeen turistiviisumilla. Hän aikoo jäädä Suomeen ja kaipaa lisää suomalaisia ystäviä, joiden kanssa voisi vaikka pelata jalkapalloa.

Tiina Örn

KOHTAAMINEN   Suomalaisten pitäisi ymmärtää verotuksen ja palveluiden suhde, pohtii Afganistanista vajaa vuosi sitten Suomeen muuttanut nuorimies.

Faisal katselee auringonpaistetta sivukujalla Vallillassa ja hymyilee. Hän tervehtii hymyillen jopa sakkolappuja kirjoittavaa pysäköinninvalvojaa. Parkkipekka hämmentyy, mutta moikkaa takaisin.

Faisal on Afganistanista kahdeksan kuukautta sitten Suomeen muuttanut kolmekymppinen mies. Hän jätti kotimaansa turvallisuustilanteen vuoksi, mutta ei ole Suomessa turvapaikanhakijana. Hän haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään.

Suomalaiset menevät aina juomaan."

Faisal ei valita Suomessa tarjotusta ruuasta, ei säästä, eikä kohtaamastaan aggressiivisesta käytöksestä. Hän on ihan onnellinen mies. Yksi asia voisi olla paremmin, Faisal haluaisi enemmän suomalaisia ystäviä. Tällä hetkellä hänellä on vain kolme ystävää.

– Suomalaiset menevät aina baariin ja juomaan. Minä en pidä sellaisesta, kertoo Faisal.

Hän jatkaa, että vähän voisi juoda, mutta suomalaiset juovat aina liikaa.

– Ei silloin enää nauti mistään. Ei juhlista tai ystävien seurasta! huudahtaa nuorimies reippaasti.

Afganistanissa on mahdollista juoda ja bilettää vain salakapakoissa, mutta Suomessa rellestämisessä ei ole edes kielletyn hedelmän mehukkuutta. Silti sellainen kiehtoo. Se hämmästyttää Faisalia.

Myös naisten juomatavat ihmetyttävät. Miksi juodaan, vaikka Suomessa vastakkaisen sukupuolenkin kanssa voi viettää aikaa vapaasti?

Lista on pitkä, kun Faisall saa kuvailla, mitä hän haluaisi tehdä ystävien kanssa. Siis jos sellaisia olisi.

– Haluaisin pelata jalkapalloa. Myös mikä vaan muu urheilu kävisi. Haluaisin ystäviä, joiden kanssa voisi käydä leffassa ja kaikissa erilaisissa paikoissa. Voisi käydä toisen luona kylässä ja puhua.

Valtio pitää kaikista huolta."

Mutta juomatapojen pohdinta sikseen. Nuorella miehellä on muutakin asiaa. Hän haluaa kehua Suomea.

– Te ette jää koskaan ilman tukea. Valtio pitää kaikista huolta.

Suuri ongelma on Suomea edelleen vähän ulkopuolisin silmin katselevan mielestä se, etteivät suomalaiset osaa arvostaa, mitä heillä on.

– 90 prosenttia ihmisistä valittaa verotuksesta ja samat ihmiset pitävät ihan normaalina, ettei koulutus tai terveydenhoito maksa mitään.

Taloustiedettä Afganistanissa opiskellut Faisal kuvaa tarkoin, miten verotuksen ja palveluiden yhteys pitäisi nähdä. Mikään ei ole ilmaista, hän muistuttaa.

Myös passi on miehestä Suomessa lähes ihmekapine.

– Sinulla on sellainen kirja ja olet ihan vapaa menemään melkein minne vain. Afganistanissa matka-asiakirjaan saa jonottaa yhtä leimaa ministeriössä kolme vuorokautta.

Vaikka ihan kaikki ei ole vielä loksahtanut Suomessa paikoilleen, Faisal on toiveikas. Hän käy jo toista suomen kielen kurssiaan.

– Haluan jatkaa taloustieteen opintoja, mutta minä haluan oppia ensin suomea. Osaan jo vähän, mutta en riittävästi.

Siitä, ettei maahanmuuttaja osaa sanoa suomeksi ihan kaikkea, on tullut haukkuja – niin tuntemattomilta metrossa kuin asiakaspalvelutilanteissa. Mutta sellaisista kohtaamisista Faisal ei välitä julkisesti puhua.

– Jos joku ei halua auttaa minua, niin joku toinen auttaa.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn