"Rautatientorin telttaleirit purettava" – poliitikot kiistelevät siitä, mitä pitkittyneille mielenosoituksille pitäisi tehdä

Turvapaikanhakijoiden telttaleiri sijaitsee Rautatientorilla.

Arkisto / Riikka Jokinen

Mielenilmaukset Rautatientorilla ovat jatkuneet  helmikuusta asti.

Arkisto / Riikka Jokinen

Rautatientorilla kolmatta viikkoa käynnissä olevat mielenilmaukset pitäisi yleisten töiden lautakunnan puheenjohtajan ja kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumiehen (kok.) mukaan lopettaa tai siirtää muualle virkamiesvoimin.

– Saimme (tiistaina) rakennusviraston yleisten töiden lautakunnalle katsauksen Rautatientorin mielenosoituksiin, Koulumies kertoo.

– Olen vedonnut henkilökohtaisesti rakennusviraston virkamiesjohtoon sekä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauriin, että he tekisivät tulkinnan, että mielenosoitusleireistä aiheutuu jo kohtuutonta haittaa ympäristölle ja alueen normaalille käytölle.

Koulumies katsoo, että kaupungin pitäisi pyytää poliisilta virka-apua purkamaan molemmat mielenosoitukset. Rautatientorilla on koolla kielteisiä turvapaikkapäätöksiä vastustavia turvapaikanhakijoita sekä näitä vastustavia mielenosoittajia.

– Saamieni tietojen mukaan leirit ovat mielenosoituksen kuluessa kasvaneet kooltaan, ja sivulliset ovat valittaneet sieltä kulkeutuvasta savusta. Ohikulkijat näyttävät arastelevan ja välttelevän mielenosoittajia ja leiri haittaa katujen ja aukion normaalia käyttöä, Koulumies arvioi.

Hänen mukaansa leiriytyminen on kaupunkialueella kielletty, mutta mielenosoituksissa on jo leirimäisiä piirteitä, kuten patjoja ja ruokahuoltoa.

– Hämmästelen sitä, voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirimäisen rakennelman, jos liittää siihen höysteeksi mukaan jonkinlaisen mielenilmauksen.

Koulumiehen mukaan on selvää, että kahden kasvavan ja toisilleen vastakkaisen mielenosoituksen pitkittyminen aiheuttaa turvallisuusuhan.

– Riski sille, että jotain ikävää tapahtuu, kasvaa koko ajan.

Yleisten töiden lautakunta ei kuitenkaan jaa yhteistä näkemystä siitä, mitä leireille pitäisi tehdä. Aiemmin lautakunnan jäsen ja ylikomisario Dennis Pasterstein (kok.) on blogissaan esittänyt leirien hajottamista, mutta lautakunnan vihreä jäsen Antti Möller muistuttaa Facebookissa, ettei lautakunta suinkaan yksimielisesti kannata leirien purkua.

– Itse asiassa (lautakunnan) enemmistö luottaa siihen, että viranhaltijoilla on tilanne hallussa ja mielenilmaukset saavat jatkua, Möller tulkitsee.

Lautakunnan jäsen Pörrö Sahlbergin (vihr.) mukaan virkamiehet ovat todenneet, ettei mielenosoituksista ole kohtuutonta haittaa, eikä alueella leiriydytä. Facebookissa keskusteluun osallistunut Sahlberg korostaa, että asia ei lain mukaankaan kuulu yleisten töiden lautakunnalle, koska mielenosoittaminen ja kokoontumisvapaus kuuluvat perusoikeuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva
Kaisa Paastela