Hehkutettu äitiyspakkaus uudistuu taas – yhdestä pikku tuotteesta tulee "roimasti palautetta"

Hyvinkääläiselle Jutta Pajuselle äitiyspakkauksen valinta oli itsestäänselvää.

Heidi Kajander-Maavuori

PERHEET Kela saa paljon palautetta äityispakkauksesta. Runsaasti kiitosta tulee hieman yllättäen kynsisaksista.

Lähes 13 000 Facebook -kirpputoriryhmän jäsentä ja 95 prosenttia ensisynnyttäjistä ei voi olla väärässä – äitiyspakkauksessa on jotakin niin kiehtovaa, että sen idea on kopioitu toisiin maihin. Vuodesta 1938 jaettu pakkaus vaan säilyttää suosionsa.

Vuoden 2017 pakkaus julkistetaan 7.3. Joka vuodelle tulee uusi ilme, mutta se usein on Kelan vakuutussihteeri Veera Petäjän mukaan ollut sinisävytteinen.

– Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan tarkasti ja laadulle on tiukat kriteerit. Useana vuonna ehdolle on ollut sinisiä sävyjä. Tästä olemme saaneet paljon palautetta.Tulevasta uskallan paljastaa, että asiakkaita on huomioitu entistä paremmin.

Kotimaisuusaste ei vielä tänä päivänä ole noin 50 tuotetta sisältävän pakkauksen valtti. Kilpailutuksen ja yhden pakkauksen 140 euron maksimikustannuksen vuoksi suomalaiset yritykset rajautuvat nopeasti pois.

Mukana on joka vuosi suomalaisia yrityksiä, mutta materiaalit tai valmistusprosessi eivät ole kotimaisia.

– Usein tuote on tehty Aasiassa, monesti Intiassa.Upeaahan olisi, jos pystyisimme tuomaan tarjolle täysin kotimaisen pakkauksen ja näin näyteikkunan suomalaiseen laatuun, Petäjä pohtii.

Äitiyspakkaus ei ole vain laatikollinen vaatetta. Mukana on hammasharjaa, nännivoidetta, makuupussia, kuumemittari ja kynsisaksetkin.

Harva huomaa ajatella kaikkia vauvanhoidon puolia."

– Kynsisaksista olemme saaneet kuulla roimasti myönteistä palautetta. Etenkin esikoislasten vanhemmat ovat kiitelleet tätä tuotetta nerokkaaksi osaksi lahjaa. Harva huomaa lapsen tuloon valmistautuessaan ajatella aivan kaikkia vauvanhoidon puolia, Petäjä kertoo.

Yksittäisistä myynnissä olevista käytettyinä myytävistä pakkauksen tuotteista suosituimpia ovat makuupussi sekä helistimet. Makuupussia myös tuunataan paljon trendikkäämmän näköiseksi. Uudelleenpäällystetyn makuupussin voi saada muutamalla kymmenellä eurolla nettikirpputorilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Heidi Kajander-Maavuori