ALE ei olekaan alennus ­– useita mainosvedätyksiä paljastui huonekaluketjuissa

Kuvituskuva

Arkistokuva / Ilkka Hartikainen

Kuluttaja-asiamies moittii huonekaluketjuja harhaanjohtavasta alennusmyyntimainonnasta.

Kuluttaja-asiamiehen seurannan perusteella huonekalualalla johdetaan kuluttajia harhaan kuvitteellisilla alehinnoilla.

Kuluttaja-asiamies seurasi useiden huonekalualan yritysten verkkosivuja ja mainontaa elokuusta 2016 tammikuuhun 2017.

Pitkäaikainen seuranta paljasti, että ostajille luodaan mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja.

Seurannan kohteina olivat Kruunukaluste Oy:n, Metropoli Kaluste Oy:n, Stemma Oy:n, Finsoffat Oy:n, Isku-Yhtymä Oy:n, Vepsäläinen Oy:n ja JYSK Oy:n verkkosivut.

Kaikkien kuluttaja-asiamiehen seuraamien yritysten markkinoinnissa oli puutteita, mutta puutteiden laajuus yritysten välillä vaihteli. 

Keskeinen rike oli se, ettei tuotetta välttämättä lainkaan tarjottu ilmoitetulla vertailuhinnalla, eli alennusprosentit olivat kuvitteellisia. 

Tällaiset rajoitetut tarjoukset saattoivat seurata toinen toistaan ilman taukoa. 

Tuotteen ilmoitettiin olevan jouluna alennusmyynnissä käyttämällä ilmaisua ”ALE”, vaikka tosiasiassa samaa tuotetta oli tarjottu samalla hinnalla elokuusta asti.

Lisäksi tuotteiden hintoja saatettiin ensin nostaa lyhyeksi ajaksi ja mainostaa sen jälkeen kuluttajille huomattavan pitkään alennusmyyntiä.

Kuluttaja-asiamies odottaa huonekalualalta ryhtiliikettä tilanteen korjaamiseksi.

Kuluttaja-asiamies on aikaisemmin tehnyt vastaavanlaista seurantaa Maskun Kalustetalo Oy:n sekä Sotkan ja Askon (Indoor Group Oy) verkkosivuilla. 

Seurannan johdosta Maskun Kalustetalo Oy on tuomittu markkinaoikeudessa sakkoihin ja Indoor Group Oy:lle on määrätty uhkasakolla tehostettu kielto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa