Nyt se virallista: Kolmas sukupuoli tuli kirjastoihin – myös sukupuolineutraalit vessat käyttöön

Espoon kirjastopalveluiden johtajana Jaana Tyrni kertoo, että toive uuden sukupuolikategorian käyttöönotosta tuli kirjaston asiakkailta.

Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo

Helmetin kirjastokorttilomakkeessa on kolme sukupuolivaihtoehtoa, jotka ovat nainen, mies ja muu. Asiakas voi jättää myös sukupuolensa kertomatta.

Kuvakaappaus

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot huomioivat sukupuolivähemmistöt entistä paremmin.

Kirjastokorttihakemuksessa voi ilmoittaa sukupuolekseen miehen tai naisen ohella vaihtoehdon "muu". Sukupuolen voi jättää myös kokonaan ilmoittamatta.

Myös sukupuolineutraalit vessat ovat lisääntyneet.

Espoon kirjastojen kaikki omat vessat ovat alkuvuoden aikana muuttuneet tai muuttumassa sukupuolineutraaleiksi. Myös esimerkiksi Helsingin uuteen keskustakirjastoon toteutetaan sukupuolineutraalit vessat.

Kirjastokorttihakemuksen sukupuolikysymyksestä päätettiin Helmetin johtoryhmässä viime keväänä.

Idean kokoukseen toi Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni. Tyrnin mukaan kirjasto on tehnyt aktiivisesti työtä sateenkaariväen huomioimiseksi ja osallistunut muun muassa Helsinki Pride -viikkoon.

– Olemme halunneet viestittää, että kirjasto kuuluu kaikille, hän sanoo.

Toive uuden sukupuolikategorian käyttöönotosta tuli alun perin asiakkailta. Espoon kirjastossa järjestettiin aiemmin tilaisuus, jossa keskusteltiin yhdessä siitä, miten kirjasto voisi palvella paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia asiakkaita. Esille nousi juuri sukupuolivaihtoehdon "muu" lisääminen.

Ideaan suhtauduttiin johtoryhmässä myönteisesti.

Samalla kuitenkin pohdittiin, pitäisikö sukupuolikysymyksestä luopua kokonaan. Tyrnin mukaan ajatus hylättiin, koska se vaikeuttaisi esimerkiksi tyttöjen ja poikien lukemisen tilastoimista.

– Päädyimme siihen, että asiakkaalla tulee olla mahdollisuus kieltäytyä tiedon antamisesta, hän kertoo.

Tämän takia hakemuksessa on myös vaihtoehto "en halua kertoa".

Nykyinen asiakas, joka haluaa päivittää sukupuolitietonsa kirjaston asiakasrekisteriin, voi tehdä sen paikan päällä kirjastossa.

Uusi asiakas voi ilmoittaa sukupuolensa kirjastokorttia hankkiessaan rekisteröintikaavakkeella.

Kirjastot ovat ottaneet myös muita askelia sukupuolivähemmistöjen huomioiseksi.

– Asiakastietokannasta on poistettu vanhentuneita asiasanoja, kuten lesbous. Siis sellaisia, joiden käyttöä ei ole pidetty enää pitkään aikaan asiallisina, Tyrni selventää.

Kallion kirjastossa otettiin puolestaan käyttöön kaksi vuotta sitten Helmet-kirjastojen ensimmäinen sateenkaarihylly. Hyllyyn on koottu kaunokirjallisuutta, tietoa, sarjakuvia ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Sukupuolineutraali lastenkirja sateenkaariperheestä palkittiinSunniva Drake teki kirjastoista maahanmuuttajien olohuoneita – "Vastustus ei minua hetkauta"Kirjastojen suosio kasvoi viime vuonna