Helsinki kampanjoi kitkojen puolesta – "Nastarengaskieltoihin ei olla menossa"

Helsinki aikoo järjestää vielä tämän vuoden aikan kitkarenkaiden valistuskampanjan, jotta nastarenkkaiden käyttö vähenisi.

Anton Soinne

AUTOILU Nastarengaskielto ei toistaiseksi ole Helsingissä suunnitella.

Helsingin aikoo käynnistää tämän vuoden aikana kampanjan kitkarenkaiden käytön lisäämiseksi.

Kitkarenkaiden osuus Helsingissä on tällä hetkellä hieman yli 20 prosenttia. Lähes 80 prosenttia autoilijoista ajaa nastarenkailla.

Rakennusviraston toimistopäällikön Pekka Isoniemen mukaan tavoitteena tulevaisuudessa on, että reilusti yli puolet autoilijoista käyttäisi kitkoja.

– Nastarenkaat synnyttävät hurjan määrän katupölyä, mikä erityisesti kuivina pakkaspäivinä on suurina pitoisuuksina hengitysilmassa. Nokihiukkasten väheneminen parantaisi myös ilmanlaatua.

Rakennusvirasto tulee esittämään kitkarenkaiden käyttöä edistävää toimenpideohjelmaa, joka tuodaan uuden kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi vielä ennen syksyä. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginhallitus.

– Tulemme käyttämään ennen kaikkea viestinnän keinoja, kuten luotettavan tutkimustiedon jakamista. Harkinnassa ovat myös mainoskampanjat ja muut vaikutustavat, Isoniemi toteaa.

Helsinki aikoo näyttää mallia. Kaupungin omien autojen alla tulee olemaan nastojen sijaan kitkarenkaat.

Suomeen on haettu esimerkkejä Ruotsista ja Norjasta, jossa Oslon ilmanlaatu on parantunut huomattavasti kitkarenkaiden suosion kasvaessa.

– Heillä oli 90-luvulla huonompi ilmanlaatu kuin meillä. Nyt on parempi.

Göteborgissa on ollut käytössä katukohtaisia nastarengaskieltoja. Kieltoihin ei Isoniemen mukaan olla Helsingissä menossa.

– Välitavoitteen toteutuminen tarkistetaan 3–5 vuoden kuluttua.

Keskustelu nastoista ja kitkoista nousi esille jälleen viime viikolla ympäristökeskuksen katupölyseminaarissa, jossa esiteltiin tutkimustietoa nastarenkaiden haittavaikutuksista terveyteen ja ilmanlaatuun.

Nastojen ja kitkojen välillä on ollut vääntöä vuosia. Muun muassa Maija Anttila (sd.) teki jo kymmenisen vuotta sitten valtuustoaloitteen nastarengaskiellosta Helsinkiin.

– Ilokseni olen huomannut, että asia on noussut jälleen uudestaan keskusteluun.

Anttilan mukaan erityisesti kaupunkialueella pitäisi käyttää kitkarenkaita.

– Nastat rikkovat kadun pintaa. Kadusta nousevat pienhiukkaset ovat huomattavasti vaarallisempia terveydelle kuin ilmansaasteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva

Sanna Jompero