"Tulipalo metrotunnelissa suurin uhka" – Länsimetron paloturvallisuus epäilyttää poliitikkoja Espoossa

Länsimetron paloturvallisuus huolettaa osaa kaupunginvaltuutettuja. Kuvituskuva

Päivi Tuovinen /Arkisto

Länsimetron ensimmäisen vaiheen turvallisuus tulipalotilanteissa nousee keskusteluun tänään Espoon kaupunginvaltuustossa.

Valtuustokysymyksessään Kurt Byman (sit.) ja 14 muuta valtuutettua kritisoivat muun muassa sitä, ettei tunnelien ja asemien rakennusluvissa ole määritelty eri tilojen ja laitteiden palonkestävyydelle vähimmäisaikoja.

– Länsimetron turvallisuuden pahimpana riskinä pidetään tunneliosuudella sattuvaa tulipaloa, Byman muistuttaa.

Hänen näkemyksensä mukaan metron rakentamisen yhteydessä rakentajille ja alihankkijoille on jäänyt liian suuri valta tulkita paloturvallisuusmääräyksiä.

Aloitteessa vaaditaankin, että ennen metron käyttöönottoa asemien ja rataosuuksien turvallisuuden tarkastaisi ja arvioisi vielä ulkopuolinen riippumaton elin.

Kaupungin vastauksessa kysymyksen epäilyt paloturvallisuuden laiminlyönneistä tyrmätään.

Vastauksessa muistutetaan, että paloteknisille suunnitelmille sekä kaikille henkilöturvallisuuteen kriittisesti vaikuttavien teknisten järjestelmien ja rakenteiden suunnitelmille, komponenteille sekä asennuksille on teetetty rakennusvalvontaviranomaisten edellyttämänä puolueeton kolmannen osapuolen tarkastus muun muassa VTT:ssä.

Ulkopuolinen tarkastus tehdään myös rakennustyön hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisen toteutuksen todentamiseksi.

Ulkopuoliset tarkastukset ovat vastauksen mukaan parasta aikaa käynnissä, ja niiden valmistuttua käyttöönottoluvan Länsimetrolle myöntävät rakennusvalvontaviranomaiset rakennuslupakohtaisesti edellyttäen, että turvajärjestelmien yhteiskoekäyttötestit on suoritettu ja järjestelmien yhteentoimivuus on todennettu ja testit suoritettu hyväksytysti.

Written by:

Seppo Korkman

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Länsimetron mokia ruotivan raportin yhteenveto yhä valmistelussa – Julkistus saattaa liukua yli kuntavaalienTestasimme länsimetron: Junassa oli kuuma, mutta meno on näyttävää – katso videoLänsimetron asemat ovat kuin avaruusseikkailusta – katso huikeat kuvat ja äänestä suosikkiasi! "Todellinen taideteos” – Länsimetron hienoin asema henkii Aallon lämmintä tunnelmaaMetron aivot surraavat suljetussa talossa – pääsy vain harvoilla