Yhä enemmän valinnanvaraa, vain vähän hintakilpailua – maksaako lounas jo liikaa?

Cavernan lounasbuffetissa on ainakin valinnanvaraa: 21 lämmintä ruokaa, 2 keittoa, 2 pizzaa, sushilajitelma, 2 salaattia ja jälkiruokalajitelma. Hinta on 12,90 e.

Marketta Karjalainen

Lounaspaikan voi valita makumaailman tai hinnan mukaan. Esimerkiksi Yliopistonkadulla erilaisia vaihtoehtoja on vieri vieressä ja heti kulman takana paljon lisää.

Marketta Karjalainen

LOUNASTARJONTA Etnistä, kasvista, katuruokaa... Valinnanvara on kasvanut, mutta hintakilpailu ei kukoista Helsingissä.

Helsingin keskustassa on lounaspaikkoja jo vieri vieressä, mutta hinnoissa kilpailu lounasasiakkaista ei näy. Jos haluaa syödä halvalla, joutuu kääntymään monilta ovilla.

Lounasmarkkinoilla nopeaa kasvua tekevän Zipuli Oy:n ravintoloitsija Ilja Björs ei näe kilpailutilanteen kiristyneen.

– Lounasrepertuaari on laajentunut todella paljon ja valinnanvaraa on runsaasti. Tässä mielessä kilpailu on luonnollisesti koventunut yksittäisistä asiakkaista.

"Yksi joutui maksamaan euron enemmän."

Björs muistuttaa, että vaikka Helsingissä on viime vuosina avattu uusia ravintoloita ennätyksellisen paljon, kaikki ravintolat eivät tarjoa lounastuotetta.

– Lounashinnat ovat meillä viime vuosina nousseet todella vähän. Ne ovat pysyneet todella pienen vaihteluvälin sisällä konseptista riippumatta. Lounassetelien maksimihinta on vahvasti merkityksellinen edelleen eikä sillä ole välttämättömästi mitään tekemistä ravintolan katteen kanssa. Toisin sanoen monet myyvät lounasta kannattavuuden rajamailla, Björs arvioi.

Ravintoloille lounas on haastava. Ruokalistalla pitää olla valinnanvaraa. Tarjottavan on oltava laadukasta. Ruoka on saatava pöytään nopeasti. Eikä hinta saisi kohota yli kipurajan.

Eteläespan varrella sijaitseva Presto kokeili helmikuussa kävijämäärien mukaan liukuvaa hinnoittelua. Kokeilu sai tylyä kritiikkiä lounastajilta ja päättyi kahdessa viikossa.

"Yksi seurueestamme joutui maksamaan euron enemmän kuin muut vain siksi, että tuli viimeisenä paikalle. Lounaan kiinteä hinta on merkittävä syy valita joku tietty ravintola, koska käynti maksetaan lounassetelillä. Alle sen arvon olevasta lounaasta ei saa mitään lisähyötyä, ja vastaavasti merkittävästi kalliimmasta lounaasta ei viitsi samassa ravintolassa maksaa, koska ruoan taso ei ole parempi kuin eri aikaan saapuneilla asiakkailla", kommentoi yksi asiakkaista.

Nyt Preston buffetlounaalla on taas kiinteä hinta, 10,30 euroa.

Säästöä syntyy jos valitsee laajan lounasbuffetin sijaan keitto- tai salaattilounaan. Esimerkiksi Cafe Köketissä Senaatintorin reunalla hintahaitari on 9–12.50 euroa.

Määrällisesti eniten vastinetta rahoilleen saa taatusti Yliopistonkadun Cavernassa, missä päiväruoalle pistäytyjää odottaa 12,90 euron hintaan monta buffetpöytää täynnä erilaisia ruokia.

Helpotusta laihalle lompakolle ei välttämättä löydy edes ydinkeskustan ulkopuolelta. Ruoholahden Pihkassa lounas maksaa 11, Herttoniemen Treffi Pub & Bistrossa 10,80 ja Vallilan Coco Grillissä 11,50 euroa.

Jos hinnalla ei ole väliä, lounaalla voi herkutella vaikka kolmen ruokalajin aterian 24–68 euron hintaan.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen