Miksi kalleinkin asuinalue on Espoossa paljon halvempi kuin Helsingin arvoalueet? Näin asiantuntija selittää

Ullanlinna pysyy asuinalueiden listakärjessä, kun vertaillaan keskineliöhintoja. 

Jussi Vehkasalo

HINNAT Tapiola on kallis, mutta ei hätyyttele kalleimpien asuinalueiden listakärkeä.

Espoon kalleimmat asuinneliöt ovat Tapiolassa, kertoo Blokin tekemä tuore vertailu. Tapiola on Suomen kalleimpien asuinalueiden listauksessa sijalla 20.

Tapiolassa keskineliöhinta on 4637 euroa. Se on lähes kolme tuhatta euroa vähemmän kuin keskineliöhinta Suomen kalleimmalla alueella eli Helsingin Kaartinkaupungissa, jossa asuntojen keskimääräinen neliöhinta on 7423 euroa.

Miksi Espoon kalleinkin asuinalue on paljon halvempi kuin Helsingin arvoalueet?

– Tapiolan neliöhinnat ovat kohtalaisen korkeat, mutta Kaartinkaupunki ja Ullanlinna ovat vanhoja arvostettuja asuinalueita keskustan kupeessa, meren läheisyydessä. Ihmiset ovat valmiita maksamaan niistä huomattavasti enemmän, vastaa Blokin markkinointijohtaja Olli Gunst.

Kauniainen on Blokin listauksessa sijalla 29. Kauniaisissa keskineliöhinta on 3875 euroa. Se on vain vajaat 200 euroa enemmän kuin Vantaan kalleimmalla asuinalueella Tammistossa. Gunst selittää, miksi Vantaan Tammisto roikkuu Kauniaisten kannoilla.

– Yleisesti johtuu varmaan siitä, että Kauniaisissa on paljon isoja asuntoja, jolloin neliöhintaa ei voi suoraan vertailla normaaliin kerrostaloasuntoon. Lisäksi Tammiston postikoodissa on paljon uudehkoja taloja, joten se nostaa keskihintaa sielläpäin.

– Toki jos katsoo Kauniaisten ja Tammiston sijoitusta, niin Tammisto oli jo kymmenen vuotta sitten Kauniaisten tasolla neliöhintoja vertailtaessa.

Hintavertailuun kootut neliöhinnat ovat peräisin Tilastokeskukselta ja ne on koottu vuosilta 2006–2016. Mukana ovat vanhat osakehuoneistot ja kaikki talotyypit.

Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn