Lopettaako EU palvikinkun? Tämän suomalaisyhtiön menetelmän pitäisi kelvata Brysselille

Pasi Lainto ei ole huolissaan oman firmansa tuotteista, ne alittavat uudetkin rajat.

Anton Soinne

Suomalaisen perinteisen palvikinkun kypsennys saunassa on vaarassa, kun syyskuussa astuvat voimaan EU:n asettamat nykyistä tiukemmat rajat pah-yhdisteille. Perinteisesti tehty saunapalvi taivu uusiin sääntöihin.

Suomalaiset alan järjestöt ovat vedonneet eduskuntaan, että se hakisi pysyvää poikkeuslupaa, jolla palvaaminen sallittaisiin jatkossakin. Saunapalvin pelastusoperaatiota vetävät MTK ja Lihakeskusliitto. Myös Keittiömestarit ja Suomen teurastamoyrittäjät ovat mukana lobbauksessa.

Uudet tiukemmat rajat iskisivät kovimmin pieniin palvaamoihin. Niiden on vaikeaa ja liian kallista saada palvaamojaan siihen kuntoon, että pah-yhdisteet jäisivät alle uusien rajojen.

Savuhovin toimitusjohtaja Pasi Lainto on vielä odottavalla kannalla koko asian suhteen.

– Alan yhdistys on ollut aktiivinen eduskunnan suuntaan ja uskon vahvasti, että saamme poikkeusluvan EU:lta jatkaa Suomessa palvaamista entiseen malliin, Lainto sanoo.

Lainnon mukaan Savuhovin oma palvaamo on jo tällä hetkellä sellaisessa kunnossa, että se pystyisi vastaamaan tiukentuneisiinkin EU-määräyksiin helposti.

– Osittain alitamme jo nyt ne tiukemmatkin ohjearvot, hän sanoo.

Savuhovilla liha palvataan uudessa isossa savusaunassa. Lainto kertoo, että tilalla on korkeutta kolme ja puoli metriä ja kiukaassa on kiviä 15 000 kiloa.

– Puhtaat kivet ja puhtaat polttopuut ovat se, joiden avulla nämä pah-pitoisuudet saadaan alemmaksi.

Lainto ymmärtää monien alan yrittäjien huolen jos EU:lta ei tule poikkeuslupaa.

– Joissakin kylissä se pienpalvaamo saattaa olla kylän suurin työllistäjä. Eli jos tämä määräys nyt tulisi voimaan, niin kyllä se hävittäisi paljon työpaikkoja.

Sinänsä Lainto ei ole huolissaan, etteikö poikkeuslupaa tulisi.

– Jos italialaiset saavat luvan kuivata kinkkunsa ilmassa, niin miksemme me saunassa, viittaa Lainto maailmankuuluun Parman kinkkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pasi Natunen