Paikalliset

Iltapäiväkerhot toivat leikit takaisin lapsille

Sählätä saa, mutta sääntöjen mukaan. Salibandy on yksi monista lajeista, jotka tulevat koululaisille tutuiksi iltapäiväkerhossa.

Päivi Tuovinen

Kaupungin sykkeessä kasvava lapsi ei välttämättä osaa leikkiä ja pelata omien vanhempiensa tapaan. Hippaleikit ja käpylehmäkulttuuri ovat monelle espoolaisvekaralle tuntemattomia käsitteitä.

Ilmiö tulee esille koululaisten iltapäiväkerhossa.

– Se näkyy aika selvästi. Joukossa on aina lapsia, jotka eivät tiedä, mitä leikkejä esimerkiksi metsässä leikitään, kertoo ohjaaja Lasse Heikura Esport-areenan iltapäiväkerhosta.

– Tietokoneet ja pleikkarit vievät liikaa aikaa lasten vapaa-ajasta, hän lisää.

Esport-areenan liikunnallinen iltapäiväkerho on saavuttanut suuren suosion. Nyt kerhossa on parisenkymmentä lasta – ensi syksynä paikkamäärä kaksinkertaistuu.

– Toiminnalle on tilaa Espoossa. Kun lapsi tulee koulun jälkeen kerhoon, hän voi tehdä läksyt, pelata erilaisia liikunnallisia pelejä ja napostella välipalaa, luonnehtii Esport-areenan koordinaattori Päivi Helander.

 

Osa lapsista ei tiedä, miten metsässä leikitään.”

– Perheiden kannalta tällainen on mukavaa, sillä kun lapsi lähtee kotiin, hänellä on koko ilta aikaa olla vanhempiensa kanssa. Läksyt on jo tehty, eikä välttämättä tarvitse enää lähteä erikseen liikkumaan.

Niittykummun koulun kakkosluokkalaiset Inka Okko, Lilja Lehtonen, Jonna Komulainen ja Elle Lindström sekä Päivänkehrän koulua käyvä Katja Otavina ottivat viime viikolla osaa iltapäiväkerhon salibandymatsiin.

– On aika kiva, että meitä tyttöjä on täällä melkein yhtä monta kuin poikiakin. Varmaan kaikilla tytöillä on ollut joku harrastus, esimerkiksi jumppa, uinti, tanssi tai ratsastus, Lilja Lehtonen kertoo.

Viime syksystä lähtien toiminut iltapäiväkerho on näyttänyt hyvät puolensa.

– Ujotkin lapset ovat rohkaistuneet täällä pelaamaan ja saamaan samalla hyviä kavereita. Mielestäni hyvää on se, että kenellekään ei anneta pisteitä eikä laiteta paremmuusjärjestykseen. Lapsi saa olla lapsi, arvioi ohjaaja Kari Helander.

Iltapäiväkerhojen taksat ovat Espoossa vaihtelevia. Esimerkiksi kaupungin koulujen iltapäiväkerhotoiminnan maksut on jaettu kahteen osaan. Oppituntien jälkeen kello 15 saakka kestävä kerho maksaa 60 euroa kuussa ja kello 17 saakka kestävä kerho 120 euroa.

Esport-areenan iltapäiväkerho maksaa 275 euroa kuukaudessa, mutta palvelu kattaa myös lasten haun koululta, välipalan ja muun muassa pelipaidan ja suojalasit pallopeleihin.

Niittykummussa toimiva lasten ja nuorten kuntoklubi Gymi veloittaa After school -kerhon osallistujilta 290 euroa kuussa. Tuolloin kerhoaika on iltapäivisin neljä ja puoli tuntia, josta liikunnan osuus on pari tuntia. Kahden ja puolen tunnin kerhon hinta on 190 euroa.

Osaavatko espoolaislapset enää leikkiä? Ota kantaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu