Paikalliset

Metro myllää Niittykummulle uuden kaupunkimaisen ilmeen

Havainnekuvan keskellä Haukilahdenkadun ja Olarinluoman yhdistävä liikenneympyrä, jonka alle sukeltaa kaksi Merituulentien kaistaa. Kaksi muuta kaistaa kulkee maan päällä. Vastaavaa katujärjestelyä ei ole muualla Espoossa. Metroasema sijaitsee liikenneympyrän ja tornitalon vieressä keltaisella alueella. Oikealla Niittykummun koulun kohdalla oleva kevyen liikenteen silta. Vasemmalla ylhäällä Olarin kirkko.

Niittykumpu muuttuu seuraavien parinkymmenen vuoden aikana perusteellisesti. Hajanainen ja ankeakin ilme vaihtuu keskustamaisiin asuinkortteleihin.

Haukilahdenkadun ja Merituulentien risteykseen, lähelle nykyistä koirapuistoa sijoittuva Niittykummun metroasema on sinänsä pieni rakennus, mutta sen vaikutus tuntuu isosti ympäristössä.

Metroasema toteutetaan samaan aikaan länsimetron muiden asemien kanssa eli se otetaan käyttöön 2015.

Uusien asuntojen rakentaminen vienee aikaa 10–15 vuotta, arvelee Niittykummun suunnitelmia valmistellut Espoon kaupungin kehittämisarkkitehti Risto Linkovuori.

– Lopullista aikataulua on vaikea sanoa, mutta hyvässä lykyssä korttelit on rakennettu 2030 mennessä, Linkovuori toteaa.

Paloaseman ja Kehä II:n väliseltä alueelta lähtevät muun muassa automyymälät sekä huoltoasema Olarin kirkon edustalta. Autokauppojen muutosta Kivenlahden teollisuusalueelle on jo alustavasti sovittu.

Kauppakeskus Niittytorikin todennäköisesti puretaan asuntojen tieltä. Parinkymmenen vuoden ikäisen kauppakeskuksen vetovoima ei ole ollut kovin suuri.

– Niittytori on hyvä rakennus, mutta valitettavasti väärässä paikassa. Uudet liikkeet sijoittuvat metroaseman lähelle Haukilahdenkadun molemmin puoli, selvittää Linkovuori.

Merituulentietä puolestaan uudistetaan niin, että kahden maanpäällisen kaistan lisäksi kaksi kaistaa kulkee maan alla. Jalankulkijoille jää enemmän tilaa katutasossa. Linkovuori kuvaa ratkaisua kaupunkimaisemmaksi ja bulevardinomaiseksi.

Asukasmäärä kasvaa 3 700:lla eli uudessa Niittykummussa on kaikkiaan 4 500 asukasta.

Kerrostaloista tulee pääosin viisikerroksisia, mutta metroaseman ympärille nousee myös kolme tornitaloa, joissa on 20–25 kerrosta.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta siirsi keskiviikkona Niittykummun asemakaavan muutoksen käsittelyn toukokuulle. Suunnitelmat saivat lautakunnassa kuitenkin 95-prosenttisesti myönteisen vastaanoton, kuvaa teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

– Tornitalojen korkeutta vähän ihmeteltiin. Ja vielä tarvitaan lisäselvityksiä liikenteen suunnittelusta niin, että metron syöttöliikenne toimii sekä Suurpellosta että Haukilahdesta.

Loukon mukaan suunnittelualueen rajaus vaatii ehkä tiivistämistä aikataulun vuoksi.

Asemakaavan on oltava vuoden kuluttua valmis, että rakennusoikeuksien myynnistä saadaan rahaa metroaseman rakentamiseen.

Ota kantaa!

Koheneeko Niittykummun vetovoima?

Niittykummun suunnitelmia

Haukilahdenkatu jatkuu suoraan Olarinluomaan.

Metroaseman ja kirkon väliin tulee puistoaukio.

Ilmassa kulkevat sähkölinjat viedään maan alle.

Muuntoasema pienenee ja se sijoitetaan rakennuksen sisään.

Koirapuisto poistuu.

Niittykummun koulua laajennetaan.

Nykyinen päiväkoti korvataan uudella.

Kappeli säilyy, vaikka se ei ole alkuperäisessä käytössä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu