Puheenaihe

Koulupiha voi olla kuin leikkipuisto – tai puuttua kokonaan

VÄLITUNNILLA Espoolaiskoulujen pihoissa on isoja eroja.

Saunalahden piha (ylhäällä vas.), Lintumetsän koulun piha, joka jäi väistötilojen alle (alhaalla vas.) sekä Lintulaakson koulupihan telineitä.

Arkisto

Koulupihoissa on isoja eroja sekä Espoossa että koko maassa. Varsinkin yläkoulujen pihat saivat aluehallintoviraston rehtoreille ja koulunjohtajille suunnatussa kyselyssä huonoja arvioita.

Tämä näkyy myös Espoossa. Parhaimmat arviot saaneiden koulujen joukossa on useita suhteellisen uusia alakouluja. Parhaimman arvion saanut Lintuvaaran koulu on tosin alun perin valmistunut 1957, mutta koulussa tehtiin hiljattain suuri peruskorjaus ja laajennus, jossa myös piha-alue peruskorjattiin täysin.

Huonoja arvioita pihoistaan saaneiden koulujen joukossa puolestaan on vanhempia kouluja, tai kouluja, joiden pihat ovat hävinneet väistötilojen alle. Näin on esimerkiksi Viherlaakson ja Lintumetsän yläkouluissa.

– Meillä oli aiemmin kovassa käytössä olleet lentopallo- ja koripallokentät. Sitten meistä tuli väistökoulu, ja kentät jäivät väistötilojen alle, selvittää Lintumetsän koulun rehtori Sirpa Tammivuo.

Lintumetsän koulun pihan vallannut iso väistökompleksi tulee olemaan käytössä vuosia. Nyt tilaa käyttää Niipperin koulu, ensi syksynä sinne muuttaa Leppävaaraan yläkoulu.

– Samaa pientä pihaa käyttää silloin kaksi yläkoulua.

Tammivuo kertoo, että pihalle on sentään saatu kaksi pingispöytää.

– Yritimme saada myös koriskenttää, mutta se ei onnistunut. Nyt käytämme välillä viereistä kenttää ja yritämme järjestää välituntitoimintaa myös liikuntasaliin. Erikoisessa tilanteessahan tässä ollaan, Tammivuo toteaa.

Vielä huonommin asiat ovat Merisaappaan koulussa. Kivenlahdessa toimivan erityiskoulun oppilaat ovat pääasiassa lastensuojelun asiakkaita.

– Toimimme kahdessa pisteessä. Toinen on toimistorakennus, jonka piha on vilkas parkkipaikka. Varsinaisessa koulurakennuksessa on pieni piha, jossa ei ole käytännössä mitään aktiviteettejä, kertoo vs. koulunjohtaja Minna Tenhovuori.

Tilanne on johtanut siihen, että koulussa ei ole normaaleja ulkovälitunteja lainkaan.

– Pyrimme käymään opettajan johdolla esimerkiksi kävelyllä lähes päivittäin. Se ei kuitenkaan vastaa normaalia, vapaata välituntia, jossa oppilaat voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, Tenhovuori toteaa.

Tenhovuori uskoo, että välituntiliikunnasta olisi hyötyä myös erityisoppilaille.

– Nyt oppilaita on vaikea saada ulos, mutta jos pihat olisivat paremmat, ehkä sinne myös haluttaisiin mennä, Tenhovuori pohtii.

Kyselyssä pihoille annettiin arvosanoja yhdestä viiteen. Espoon koulupihojen keskiarvo oli 2,2, mikä oli hieman parempi kuin Vantaalla ja Helsingissä. Kyselyn tulokset löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.avi.fi.

Parhaimmat ja huonoimmat:

Parhaat arviot:

Lintuvaaran koulu (1.– 6. luokat)

Lintulaakson koulu (esikoulu – 6. luokka)

Laurinlahden koulu (1. – 6. luokka)

Saunalahden koulu (esiopetus –7. luokka)

Vanttilan koulu (1.–9.luokat)

Huonoimmat arviot:

Viherlaakson koulu (7.–9. luokat)

Merisaappaan koulu (7.–9. luokat)

Olarin koulu ja lukio (7.–9. luokat ja lukio)

Lintumetsän koulu (7.–9. luokat)

Jupperin koulu (esiopetus – 6. luokka)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu