Tutkimus: Turvallisuuden tunne romahti – kansa kaipaa enemmän poliiseja ja vartijoita julkisille paikoille

Turvallisuusalan koulutuksen saaneille on yhä enemmän kysyntää, vahvistaa myös tuore tutkimus. Kuvituskuva.

Arkisto/Lotta Åberg

Yli kolmannes (36 %) suomalaisista kokee turvallisuuden tunteen heikentyneen paljon tai hieman viimeisen vuoden aikana, paljastaa Taloustutkimuksen tuore tutkimus.

Nuorimmat vastaajista eli 18–34-vuotiaat kokivat turvallisuuden tunteensa heikentyneen enemmän kuin vanhemmat ikäluokat. Eniten turvattomuutta koetaan ravintoloissa, yleisötapahtumissa ja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Etenkin miesten mielestä turvallisuuden tunnetta lisää eniten poliisin läsnäolo. Joka kuudes on sitä mieltä, että vartijat tai järjestyksenvalvojat lisäävät turvallisuutta.

Omassa ja läheisten turvallisuudessa ihmisiä huolestuttavat eniten ihmisten välinpitämättömyys, poliisien väheneminen ja yleinen päihteiden lisääntynyt väärinkäyttö. Huolestuneimpia ovat yli 50-vuotiaat.

Lähes puolet (46 %) suomalaisista katsoo, että vartijoita tulisi olla nykyistä enemmän. Vastaajat kaipaavat vartioita lisää etenkin yleisötapahtumiin ja kauppa- ja ostoskeskuksiin. Toivojat ovat useammin naisia.

Tutkimus osoittaa myös, että vartijan työn arvostus on noussut merkittävästi vuoden 2012 kyselyyn verrattuna. Vastaajista 70 prosenttia ja naisista jopa kolme neljästä pitää vartijan työtä tärkeänä.

Samaan aikaan vartijoiden ominaisuudet ovat parantuneet viidessä vuodessa. Erityisesti kärsivällisyys, ensiaputaidot, auttavaisuus ja hyvä palveluasenne ovat parantuneet.

Vastaajat listaavat ne myös vartijoiden tärkeimmiksi ominaisuuksiksi.

– Vartijoiden taitoja kehitetään sen mukaan, mitä he kohteissaan tarvitsevat ja minkä toimialan asiakaskohteessa työskennellään, tutkimuksen Taloustutkimuksella teettäneen Avarn Securityn toimitusjohtaja Juha Murtopuro sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, voisivatko vartijat tehdä oman toimen ohella muita tehtäviä. Hiukan yli puolet vastaajista (52 %) mielestä rinnakkaistehtävät sopivat vartijan rooliin, kunhan ne ovat asiakaspalvelutehtäviä julkisilla paikoilla kuten rautatieasemalla tai lähihoitaja-vartijana esimerkiksi sairaalassa.

Murtopuro arvioi suomalaisten varautuneisuuden tehtävien laajentumiseen johtuvan epäilystä, että vartija olisi estynyt huolehtimaan turvallisuudesta, jos samanaikaisesti on muita tehtäviä.

– Turvallisuusalan kaikki työt ovat asiakaspalvelutehtäviä, hän sanoo.

Tutkimukseen vastasi 1 117 suomalaista iältän 18–70 vuotta.

Käyttäjän tanja.kuisma@media.fi kuva
Tanja Kuisma