Länsimetron hallitus sai vastuuvapauden – liikennöinti voi alkaa syyskuussa

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi. Kuva arkistosta.

Paivi Tuovinen

Länsimetron hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle myönnettiin vastuuvapaus yhtiökokouksessa tiistaina. Länsimetron yhtiökokous hyväksyi myös viime vuoden tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomuksen.

Omistajaohjauksesta Espoossa vastaava konsernijaosto evästi yhtiökokoukseen meneviä edustajiaan hyväksymään vastuuvapauden.

Espoon kaupungin konsernijaosto oli tosin etukäteen eripurainen siitä, pitäisikö Länsimetron vastuuhenkilöille myöntää tili- ja vastuuvapaus. Espoon päätös syntyi äänin 5–4.

– Käynnissä on useita selvityksiä ja tutkimuksia, joiden keskeneräisyyden takia vastuuvapautta ei missään tapauksessa pidä tässä vaiheessa myöntää, linjasi Espoon konsernijaostoa johtava Teemu Lahtinen (ps.) Länsiväylän jutussa 11. toukokuuta.

– Tässä vaiheessa ei tietoon ole tullut mitään sellaista perustetta, etteikö vastuuvapautta voitaisi myöntää, Espoon konsernijaoston varapuheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi perusteli (LV 11.5.).

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto puolestaan ohjeisti edustajiaan olemaan myöntämättä vastuuvapautta.

Helsingissä kielteinen päätös vastuuvapauden myöntämiseen syntyi yksimielisesti äänin 9–0.

Jaosto olisi halunnut, että Länsimetro julkistaisi kaikki tarpeelliset tiedot metrohankkeesta erityistilintarkastusta varten.

Länsimetron ykkösvaiheen kustannukset ovat ylittyneet sadoilla miljoonilla euroilla. Tämä on herättänyt närää hanketta rahoittavissa Helsingin ja Espoon kaupungeissa.

Yhtiökokous valtuutti toimitusjohtajan kilpailuttamaan ja nostamaan korkeintaan 53 miljoonan euron lainan metron ykkösvaiheelle Matinkylään sekä 50 miljoonan euron lainan kakkosvaiheelle Kivenlahteen.

Länsimetron koeajot on saatu päätökseen ja yhteiskoekäytöt välillä Lauttasaari–Niittykumpu on tehty. Jäljellä on vielä kaksi testiä Matinkylässä.

Kesäkuussa Länsimetron ykkösvaihe siirtyy viranomaistarkastusvaiheeseen. Metroliikenteen on tarkoitus alkaa syyskuussa.

Espoon kaupunki omistaa 85 prosenttia Länsimetro Oy:stä. Loput 15 prosenttia metroyhtiön osakkeista on Helsingin kaupungilla.

Metrohankkeen ensimmäinen osa on kärsinyt isoista viivästyksistä. Myös jatko-osan valmistumisen on kerrottu pitkittyvän.

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola