Kulttuuri

Inspiraationa Weegee – Käy katsomassa, miten syntyy 30 metriä pitkä maalaus

KULTTUURI Espoon modernin taiteen museoon Emmaan on tulossa taideteos, jonka toteuttamista yleisöllä on mahdollisuus seurata.

Sarah Morris viehättyi Weegeen betonibrutalismista.

Wendy Bowman

Taiteilija Sarah Morris toteuttaa 30 metriä pitkän maalauksen Emmaan taidenäyttelyyn, jonka suunnittelun taiteilija aloitti jo kaksi vuotta sitten. Yleisö pääsee seuraamaan seinämaalauksen tekoa paikan päälle museon aukioloaikoina. Seinämaalausta tehdään 16. kesäkuuta asti.

Näyttelyn suunnitteluvaiheessa Morris tutustui Aarno Ruusuvuoren suunnittelemaan betonibrutalistiseen Weegee-taloon ja Tapiolan arkkitehtuuriin. Hän valokuvasi rakennuksen huolellisesti vierailullaan. Morris kiinnostui erityisesti Weegeen katossa olevista diagonaalisista rakenteista.

Yhtenä teoksen lähtökohtana onkin suomalaisen modernismin merkkiteos, Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Weegee-talo ja sen ainutlaatuinen arkkitehtuuri. Seinämaalauksen toteuttaa Sarah Morrisin studion henkilökunta yhdessä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa.

Teoksen tuotantoa on tukenut Saastamoisen säätiö. Emmassa 21. kesäkuuta aukeavassa Timo Valjakan kuratoimassa näyttelyssä nähdään suuren seinämaalauksen lisäksi Sarah Morrisin maalauksia ja kolme elokuvaa.

Sarah Morris on syntynyt Isossa-Britanniassa vuonna 1967 ja hän asuu ja työskentelee New Yorkissa.

1990-luvulta lähtien Morris on tuottanut merkittävän määrän paikkasidonnaisia ja paikkojen mukaan nimettyjä maalauksia ja elokuvia. Hän on toteuttanut teoksia maailman suurkaupunkien arkkitehtuurimaisemista inspiroituneena mukaan lukien New York, Los Angeles, Chicago ja Rio de Janeiro. Emmaan toteutettava seinämaalaus tulee olemaan yksi Morrisin suurimmista seinämaalauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu