Kulttuuri

Taideakatemian palkitsema Outi Pieski luo taidetta saamelaiskulttuurista

Kuvataiteilija Outi Pieski ammentaa aiheensa saamelaisesta kulttuurista ja pohjoisesta luonnosta.

Anneli Tuominen-Halomo

Suomen taideakatemian palkinnon on tänä vuonna saanut kuvataiteilija Outi Pieski (s.1973). Palkinnon perusteluna ovat Pieskin taiteen erityisyys, ainutlaatuisuus ja ajankohtaisuus.

Pieskin saamelaiskulttuurista ammentava tuotanto kantaa tärkeitä ajankohtaisia sisältöjä, mutta hän kertoo viestinsä taiteen hienovaraisella kielellä, abstrahoidusti.

Palkintolautakuntaan kuuluneen Espoon modernin taiteen museon Emman museonjohtaja Pilvi Kalhaman mukaan hänen taiteensa ei agitoi saamelaispolitiikkaa, vaan nostaa esille vähemmistökulttuurin asiaa leikitellen saamelaiseen käsityöperinteeseen liittyvillä väreillä, muodoilla ja menetelmillä sekä viittauksilla pohjoisen valoon ja maisemaan. Taiteilija tuo taiteeseensa myös viittauksia omasta henkilökohtaisesta kokemuspiiristään.

– Koen, että palkinto on arvonanto sekä omalle työlleni että saamelaiselle visuaaliselle kulttuurille, Outi Pieski kommentoi.

Palkintoon liittyy taidenäyttely, joka nähdään Emmassa runsaan vuoden kuluttua.

– Jatkan Emmaan tulevassa tilataideteoksessa samaa teemaa, jota olen käsitellyt taideteoksessa, joka on esillä Lontoon Southbank Centerissä. Siinä saamenpukuiset ihmiset ovat kokoontuneena yhteen, ja kokemus on voimauttava.

Emman näyttelyyn Outi Pieski aikoo tuoda myös maalauksia, joiden lähtökohta on pohjoinen luonto, Saamenmaa. Samalla tulee esille saamelaisten luontosuhde.

– Saamenmaa on asuttu paikka, ei autio erämaa, kuten se julkisuudessa yleensä esitetään. Saamanmaa on asuttu, muttei kesytetty ja valloitettu.

Taiteellaan Outi Pieski haluaa liittyä myös globaaliin ilmastonmuutosta koskevaan keskusteluun ja kiinnittää huomiota alkuperäiskansojen luontosuhteeseen, sen turvaamiseen ja elvyttämiseen.

Joka toinen vuosi myönnettävä Suomen Taideakatemian palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa. Ensimmäisellä kerralla se myönnettiin Tuomas A. Laitiselle vuonna 2013 ja vuonna 2015 Camilla Vuorenmaalle.

Palkinto toteutetaan yhteistyössä Espoon modernin taiteen museo Emman kanssa siten, että palkintoon sisältyy julkaisu ja yksityisnäyttely Emmassa.

Palkinto myönnetään suomalaiselle taiteilijalle, joka on parhaassa luomisvireessä, ja jonka tuotanto ansaitsee laajempaa näkyvyyttä ja tunnettuutta. Tärkeänä kriteerinä pidetään myös palkittavan taiteilijan kansainvälistä kiinnostavuutta.

Suomen taideakatemian asettamaan palkintolautakuntaan kuuluivat taideakatemian puheenjohtajan, taidemaalari Antti Linnovaaran johdolla museonjohtaja Pilvi Kalhama, kuvataiteilija Anitta Ruotsalainen ja Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu