Tuomiojalta yllätys: haluaa demarit Niinistön taakse

Erkki Tuomioja haluaa SDP:n tukevan istuvaa presidenttiä ensi vaaleissa.

Johanna Erjonsalo

SDP:n konkaripoliitikko Erkki Tuomioja toivoo sosialidemokraattien ottavan tulevan kevään presidentinvaaleissa istuvan presidentin Sauli Niinistön puolen. 

Tuomiojan mukaan hän olisi asettunut SDP:n Eero Heinäluoman taakse, mutta Heinäluoma ei asetu ehdolle.

– Mikään kansallinen tai sosialidemokraattinen intressi ei nyt puhu sen puolesta, että presidenttiä olisi perusteltua vaihtaa, Tuomioja kirjoittaa pitkässä Facebook-päivityksessään.

Tuomiojan mukaan hänellä ja Niinistöllä on ollut Niinistön ministeriaikana kiistoja, mutta presidentinvaalin voiton jälkeen yhteinen linja on löytynyt. Noin kuukausi sitten Iltalehti väitti presidentin ja entisen ulkoministeri Tuomiojan olleen ilmiriidoissa Suomen turvallisuuspolitiikan suunnasta. Tuolloin Tuomioja kiisti väitteen ja Facebook-päivityksessään hän vakuuttaa olevansa yhteisymmärryksessä presidentin kanssa.

Tuomioja perustelee presidenttitoiveitansa myös sillä, että presidentillä ei ole valtaoikeuksia talous- ja hallituspolitiikassa, eikä Niinistö ole niihin presidenttinä puuttunut.

Myös Niinistön kansansuosion vuoksi asettuminen hänen taakseen olisi järkevää. Niinistö kertoi hiljattain asettuvansa ehdokkaaksi Kokoomuksen sijaan valitsijamieslistalta, mikä kertoo myös Niinistön hakevan roolia kansan presidenttinä.

– Se että hän on ilmaissut halunsa olla valitsijayhdistyksen ehdokas on sellainen erottautuminen kokoomuksesta, jota voi pitää myös kädenojennuksena vasemmalle, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja uskoo, että puolueen kannasta riippumatta suuri osa SDP:n kannattajista tulee antamaan Niinistölle äänensä jo ensimmäisellä kierroksella.

Vaaleihin ehdolle ovat tällä hetkellä asettuneet Niinistön lisäksi vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja keskustan Matti Vanhanen.

Tuomiojan toiveesta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.

Lue tästä, miksi Eero Heinäluoma kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen