Puheenaihe

Joko tarkenee mennä uimaan? Espoolaisyritys tarjoaa rantojen tilannetiedot reaaliajassa

Uimarantojen veden lämpötilan voi tsekata netistä. Palvelun kehittivät Tom Lindblad, Marko Vanninen ja Markku Patronen Connected Finlandista.

Katja Riihola

Tarkenisikohan sitä jo luonnonvesiin uimaan?

Uimaveden lämpötilan, ilmankosteuden rannalla ja vaikkapa UV-indeksin voi nyt tarkistaa netistä, sillä espoolaisyritys Connected Finland tarjoaa rantojen tilannetiedot reaaliaikaisesti kaikkien käyttöön.

Haukilahden uimarannalla mitattin keskiviikkona puolenpäivän aikaan 22,5 asteen lämpötiloja, vedenlämpötila oli 12,4 astetta. Matinlahdessa vesi oli 12,3 asteista, mutta Oittaalla aurinko oli lämmittänyt veden jo 15,3 asteiseksi. Näiden kolmen rannan lisäksi reaaliaikaisia tietoja on saatavissa viime vuonna avatusta Leppävaaran maauimalasta. 

Vedenlämpötilat mitataan noin metrin syvyydestä. Tiedot päivittyvät 20 minuutin välein ympäri vuorokauden.

Aiemmin rantojen uimavalvojat päivittivät vedenlämpötilan säännöllisen epäsäännöllisesti kaupungin sivulle. Tietoja ilmanlämpötilasta, ilmankosteudesta ja UV-indeksistä ei ole olut lainkaan saatavissa.

- Toivottavasti saamme palautetta tästä palvelusta ja sen toiminnasta. Tuntuu, että tälle olisi tilausta. Mietimme jatkoa myöhemmin, kertoo rantaraitin kehittämisprojektin projektipäällikkö Lennart Pettersson.

Pettersson kertoo, että tiedot rantojen levätilanteesta saadaan edelleen perinteisin keinoin, sillä ympäristötarkastajat kiertävät rannoilla ottamassa levänäytteitä.  

Connected Finland operoi Suomen ensimmäistä esineiden internetin tarpeisiin suunniteltua mobiiliverkkoa, jonka kautta välitetään myös tiedot uimarantojen tilanteesta.

– Mahdollistamme laitteiden kytkemisen massoittain reaaliaikaisesti internetiin meidän verkon yli, koska kulut ovat radikaalisti halvemmat kuin perinteisissä mobiiliverkkojen laitteissa ja liittymissä. Mitä edullisemmaksi tämä saadaan, sitä köyhempää dataa kannattaa välittää, sanoo Marko Vanninen Connected Finlandista.

Tällä hetkellä esineiden internetiä hyödynnetään esimerkiksi kylmäkuljetusten laadun varmistamisessa sekä veneiden, mökkien ja huoneistojen kosteuden ja lämpötilan seurannassa sekä murtosuojauksessa. Pienen virrankulutuksen radioteknologialla voidaan helposti seurata myös vaikkapa työpisteiden täyttöasteita ja polkupyörän tai veneen sijaintia.

Rantojen tiedot löytyvät osoitteesta beach.connectedfinland.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu