Hanhenmaksaa, äidinmaitoa, pekonia – Kelpaavatko hurjimmat jätskimaut suomalaisille?

Mansikka ja pistaasi ovat Tiina Karhun mukaan pysyviä suosikkimakuja. Kaikkiaan Jädelinon valikoimassa on sata makua.

Marketta Karjalainen

Pekonia, hiiltä, hanhenmaksaa, luuydintä, chorizoa, suolaa ja pippuria, tummaa olutta, bratwurstia ja sinappia – artesaanijäätelön tekijöiden mielikuvitus laukkaa maailmalla vuosi vuodelta villimpänä.

Asiakkaat tykkäävät tulla yllätetyiksi ja kuuntelevat mielellään uusiin makuelämyksiin liittyviä tarinoita, kertoo amerikkalainen Eater-lehti.

Briteissä koettiin pari vuotta sitten kuninkaallisen vauvan innoittamana jopa äidinmaitojäätelövillitys.

Silti suurin osa ostajista valitsee kesästä toiseen tietyn tutun jäätelömaun.

Myös suomalaiset jäätelötehtaat ovat huomanneet markkinoiden kaksijakoisuuden. Uutuuksia sorvataankin usein sekoittamalla tuttuja makuja uudeksi komboksi.

Briteissä koettiin jopa äidinmaito-jäätelövillitys."

Helsinkiläisessä artesaanijäätelötehdas Jädelinossa on huomattu, että mauissa pitää olla vaihtelua.

– Mutta ei liian erikoisia. Äidinmaitojäätelö menisi täällä kyllä yli kokeilunhaluisiltakin, yrittäjä Tiina Karhu arvioi.

Jädelino valmistaa kaikkiaan sataa eri jäätelömakua. Mutta koska herkku myydään aina tuoreena, ei myyntitiskissä ole koko skaalaa, vaan vakiomaut ja jotain uutta. Kun valmistuserät ovat pieniä, voi makuja vaihdella tilanteen mukaan.

– Osa ihmisistä haluaa aina tietyn saman makuisen jäätelön, esimerkiksi mansikan tai lakritsin. Sitten taas osa haluaa kokeilla uusia makuja.

Jädelinon tämän kesän uutuusmakuja ovat inkivääri ja musta seesami.

– Tai no musta on oikeastaan betoninvärinen, seesamin makuinen jäätelö Me emme halua laittaa jäätelöön mitään ylimääräistä, se näyttää siltä, mitä raaka-aineet ovat, Karhu toteaa.

Eksoottisimmat jäätelönsä Jädelino on tehnyt tilauksesta tapahtumiin, esimerkiksi sienijäätelöä Teurastamon sienipäiville.

– Meillä oli kaksi makua, kantarelli ja suppilovahvero. Sieni-ihmiset tykkäsi kovasti, mutta ne olit liian erikoisia meidän vakiovalikoimaan.

Ideoita uusiin makuihin Jädelinon väki hakee talvella Italiasta jäätelömessuilta.

– Gorgonzolasta on tehty jäätelöä ja oliiviöljystä, Karhu muistelee Jädelinon erikoisuuksia.

Yrtitkin, esimerkiksi sitruunabasilika ja rosmariini ja minttu ovat jäätelöntekijälle tulleet tutuiksi.

Kesällä Jädelino myy 500–1 000 jäätelöä päivässä myymälässään Teurastamolla. Jäätelöauto kiertää pienissä paikallisissa tapahtumissa.

Jäätelötehtaiden valikoimaan tuli täksi kesäksi Suomessa parikymmentä uutta makua, muun muassa mäntyä, salmiakkia, raparperia, kookosta ja ananasta. Moni kauppojen kylmäaltaista löytyvä uutuus on nyt vegaaninen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva

Marketta Karjalainen