Puheenaihe

Kristillisdemokraatit voivat ratkaista eduskunnan kohtalon – KD ajautui vaa'ankieliasemaan

Juha Sipilän on tehtävä tosissaan töitä pitääkseen eduskunnan kasassa.

Johanna Erjonsalo

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tavoitteena on hallituksen kaatumisen jälkeen muodostaa mahdollisimman nopeasti toimintakykyinen hallitus. Sipilä toivoo uusien hallituskumppaneiden myötä mahdollisimman pieniä muutoksia hallitusohjelmaan.

– Lähdemme prosessiin avoimin kortein. Luultavasti ensimmäinen kysymys eduskuntaryhmille on, että kuka haluaa mukaan. Tämän jälkeen mietitään, mitä pitäisi hallitusohjelmassa muuttaa, että yhteistyö olisi mahdollista, Sipilä summaa.

Sipilä tai valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eivät kerro, minkä puolueiden kanssa he haluaisivat uutta hallitusta lähteä rakentamaan.

Keskustalla on eduskunnassa 49 paikkaa ja kokoomuksella 37 paikkaa. RKP:n (10 paikkaa) ja kristillisdemokraattien (5 paikkaa) kanssa hallitus saisi erittäin niukan 101 paikan enemmistön eduskuntaan. Mikäli kristillisdemokraatit eivät lähde hallitukseen, tarkoittaisi 96 paikan hallituspohja todennäköisesti uusia eduskuntavaaleja.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti aiemmin maanantaina, että puolue lähtee uuteen hallitukseen vain uusien vaalien kautta, mutta Sipilän mukaan hän on jo keskustellut Rinteen kanssa jatkosta.

– SDP:n kanssa kahdenvälisissä keskustelussa oli jo selvästi pehmeämpi viesti. Uskon, että vastuunkantaminen eduskuntaryhmiä kiinnostaa. Monilla on tietysti myös uudet vaalit mielessä vaihtoehtona, Sipilä kertoo.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on myös tänään ilmoittanut tylyin sanankääntein, ettei puolue lähde mukaan neuvottelemaan hallituspaikasta.

– Vihreät ei aio lähteä neuvottelemaan osallistumisesta heikkoon hallitukseen tämän hallituksen raunioille, emme hyväksy hallituksen eriarvoistavaa ohjelmaa. Toki eri puolueiden kesken nyt keskustellaan yhdessä jatkosta, mutta jo nyt näen, että paras tapa mennä eteenpäin olisi uudet vaalit, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Sipilän mukaan hän ei lähde neuvottelemaan nykyisen tai seuraavan vihreiden puheenjohtajan kanssa.

– Vihreillä on sekä puolueen puheenjohtaja että eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kyllä se eduskuntaryhmän puheenjohtaja on se vastinpari, jonka kanssa näitä keskusteluja käydään. Puheenjohtaja voi ehtiä vaihtua tai ei, mutta tämä prosessi ei odottele puheenjohtajavaihdoksia, Sipilä sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on myös todennut, että vasemmistoliitto ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole mukana hallitusneuvotteluissa. Andersson ja Niinistö ovat myös kertoneet haluavansa uudet vaalit.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahkertoo Savon Sanomille hallitusneuvotteluihin osallistumisen olevan puolueelle mahdollinen vaihtoehto, kunhan ehdoista päästään sopuun. Kristillisdemokraatteja hiertää erityisesti hallituksen nykyinen sote-ehdotus. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on kertonut MTV:lle, että puolue on valmis hallitusneuvotteluihin.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuvat maanantaina keskustelemaan uudesta hallituskokoonpanosta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu